Ortadoğu'da su problemi çerçevesinde Fırat/Dicle havzası ve Fırat Nehri'ne ait doğal akım potansiyeli
Euphrates/tigris basin related to the water problem in the middle east and natural flow capacity of euphrates river
  1. Tez No: 85772
  2. Yazar: CENGİZHAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Korelasyon, Regresyon, Hidrolojik Benzeşim, Doğal Akımlar
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
ORTADOĞU'DA SU PROBLEMİ ÇERÇEVESİNDE FIRAT/DİCLE HAVZASI VE FIRAT NEHRİ'NE AİT DOĞAL AKIM POTANSİYELİ (Yüksek Lisans Tezi) Cengizhan CEYLAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1999 ÖZET Su problemi, ülkeler arasında çeşitli sorunlara neden olmakta ve küresel ölçekte dikkat çekmektedir. Ortadoğu ise su probleminin yoğun şekilde yaşandığı bölgelerden biridir. Fırat ve Dicle Nehirlerinin kullanımı ile ilgili problemler de, bu çerçevede düşünülerek ele alınmıştır. Türkiye, Suriye ve Irak arasındaki ilişkiler incelenmiş ve her üç ülkenin de bu konuda izlediği politikalar araştırılmıştır. Fırat ve Dicle Nehirleri'nin kullanımı probleminde, GAP'm etkisi incelenmiştir. Bunun yanında Uluslararası Hukuk açısından, suyun kullanımı ile ilgili problemler değerlendirilmiştir. Konunun uluslararası ilişkiler boyutu ele alındıktan sonra, Fırat Havzasının teknik olarak değerlendirilmesine geçilmiştir. Fırat Nehri'ne ait doğal akım değerlerine ulaşılarak, Türkiye ile Suriye arasında 1987 yılında imzalanan protokole göre, Türkiye'nin Suriye'ye Fırat Nehri'nden bırakmayı taahhüt ettiği yıllık ortalama minimum 500m /sn.'lik akım ile Fırat Nehri'ne ait doğal akım değerleri arasında mukayese yapılmıştır. Bu amaçla Fırat Nehri üzerinde bulunan akım istasyonlarına ait akım değerleri arasında korelasyon ve regresyon yöntemlerikullanılmıştır. Ancak bunun yeterli olmadığı görülmüş ve havzalar arasında Hidrolojik Benzeşim yöntemi kullanılmıştır. Her iki yöntemin neticesinde, ulaşılan sonuçlar bir araya getirilerek Fırat Nehri 'ne ait doğal akım değerleri bulunmuştur. Bilim Kodu : 0805
Özet (Çeviri)
Ill EUPHRATES/TIGRIS BASIN RELATED TO THE WATER PROBLEM IN THE MIDDLE EAST AND NATURAL FLOW CAPACITY OF EUPHRATES RIVER (M.Sc. Thesis) Cengizhan CEYLAN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHONOLOGY 1999 ABSTRACT Water problem has caused some problems and annoyance among countries and thought in global base. The water problems in other parts of the world have not been as severe as in the Middle East. The problems of usage of Euphrates and Tigris Rivers have been considered in that frame. The relations among the countries Turkey, Syria, and Iraq have been examined and the policies that these three countries follow have been investigated. The effect of GAP has been examined in the problem of usage of Euphrates and Tigris Rivers. Besides the problem of usage of water has been evaluated in case of international law. After taking charge of the international relations dimension of the subject Euphrates has been evaluated technically. The natural discharge flow values of Euphrates River have been reached. The flow, which has minimum 500 m3/s annual average, that Turkey undertakes to leave water from Euphrates River according to the protocol that was signed between Turkey and Syria in 1987, and natural discharge flow values of Euphrates have been compared. For this purpose,IV the correlation, regression and Hydrological Anology methods have been used among the flow values of the present flow stations on Euphrates River. After collecting the results of these methods, the natural discharge flow values have been determined. Science code: 0805 Key Words : Correlation, Regression, Hydrological Analogy, Natural Flow Page number: 244 Adviser : Prof. Dr. Ibrahim GÜRER