Kahramanmaraş Ahır Dağı bünyesinde ekolojik unsurlarla dengeli olan kullanım ilkelerinin belirlenmesi
- Tez No: 65439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ALTUNKASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ahır Dağı, Peyzaj Tahripleri, Ekolojik Planlama, Sürdürülebilir Kullanım, Optimal Alan Kullanımı, Ahır Mountain, Landscape devastations, ecological planning, sustainability, optimal landuse. II
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS KAHRAMANMARAŞ AHIR DAĞI BÜNYESİNDE EKOLOJİK UNSURLARLA DENGELİ ALAN KULLANIM İLKELERİNİN BELİRLENMESİ ŞULE KISAKÜREK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALI Danışman: Doç.Dr.M. FARUK ALTUNKASA Yıl: 1997, Sayfa: Jüri: Prof. Dr. Güngör UZUN Doç. Dr. M. Faruk ALTUNKASA. Doç.Dr. Muzaffer YÜCEL Bu araştırmada, kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve ekolojik planlama doğrultusunda Kahramanmaraş Ahır Dağı'nın optimal alan kullanımının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada McHARG'ın (1969) çevresel kaynak analizi yöntemi ile AMMER ve BENTS 'in (1974) geliştirdikleri peyzaj değerlendirme yöntemleri esas alınarak çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Uygulanan yöntem ile potansiyel alan kullanımları orman, koruma, tarım, çayır- mera, yayla rekreasyonu, su kıyısı rekreasyonu, yerleşim ve endüstri olarak belirlenmiş, daha sonra bu 8 ayrı kullanım için alanın uygunluk durumları belirlenerek, sosyo ekonomik faktörler ve ekolojik sürdürülebilirlik ilkesine göre seçim yapılarak optimal alan kullanım haritası hazırlanmıştır. Sonuç olarak Kahramanmaraş Ahır Dağı'nın mevcut alan kullanımlarının optimal alan kullanımı ile paralellik göstermediği belirlenmiştir. Araştırma alanının ovalık bölümünde bulunan tarım alanlarının yerleşim ve endüstri kullanımları başta olmak üzere diğer kullanımlar tarafından işgal edilmesi sonucu tarım alanlarının orman alanlarına kayması vb. gibi sonuçlarla peyzaj tahriplerine neden olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc DETERMINATION OF LAND USE PRINCIPLES BALANCED WITH ECOLOGICAL FACTORS IN AHIR MOUNTAIN (KAHRAMANMARAŞ / TÜRKİYE) ŞULE KISAKÜREK DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç.Dr.Faruk ALTUNKASA Year: 1997, Pages: Jury: Prof.Dr. Güngör UZUN : Doç.Dr.M. Faruk ALTUNKASA : Doç.Dr.Muzaffer YÜCEL Present study aimed at determining the optimal land use of the Ahır mountain in the region of Kahramanmaraş considering the ecological planning. Furthermore, the study sought to determine sustainable use of the sources. The research method was based on the environmental resource analysis method evaluated by Mc HARG (1969) and the landscape evaluation methods by AMMER and BENTS (1974) and was carried on three steps by combining these methods. Using the methods stated above, potential usable area was determined related protected forest area, cultivated land, meadow, high plateau recreation, water related recreation, settlement and industry. Following this, the area was examined if the area was appropriate for eight different landuses stated above. In the light of the findings, socio-economical factors and the purpose of the sustainability were taken into consideration and an optimal landuse map was designed that has the areas chosen from the eight different landuse. The findings revealed that the present land use at the mountain. Ahır mountain was not paralel to the optimal land use proposed in the study. The findings of the study supported that due to the occupation of the land where the research conducted at by the eight landuses, particularly by the residental and industrial landuse, the forest land replaced by agricultural land which resulted in landscape devastations