Multiple myelom tanılı hastalarda R-ISS (revised ınternational staging system for myeloma), R-MCI (revised myeloma comorbidity ındex), kfı(kaplan-feinstein comorbidity ındex), HCT-CI (hematopoietic cell transplantation - specific comorbidity ındex) kullanılarak prognozun retrospektif belirlenmesi ve karşılaştırılması
Determination of prognosis and retrospective using R-ISS (revised international staging system for myeloma), R-MCI (revised myeloma comorbidity index), HCT-CI (hematopoietic cell transplantation - specific comorbidity index) in patients diagnosed with multi̇ple myeloma
- Tez No: 654389
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN YAVAŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: CCI, HCT-CI, ISS, komorbidite, Multiple Miyelom, R-ISS, R-MCI, CCI, HCT-CI, ISS, comorbidity, Multipl Myeloma, R-ISS, R-MCI
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş ve Amaç: Multiple Miyelom (MM) tanılı hastaların sahip olduğu komorbiditelere bağlı olarak sağkalım süreleri önemli ölçüde değişmektedir. Bu çalışmada MM tanılı hastalarda tanı anında hesaplanan komorbidite [ISS (International Staging System for Myeloma), R-ISS (Revised-International Staging System for Myeloma), R-MCI (Revised-Myeloma Comorbidity Index), HCT-CI (Hematopoietic Cell Transplantation-Specific Comorbidity Index)] ölçütlerinin prognozu belirlemedeki yerini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Metod: Bu çalışma 01.01.2004 ile 10.06.2020 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı' nda MM tanısı alan hastaların dosya kayıtları kullanılarak yapılan retrospektif arşiv taraması şeklinde, tek merkezli, multidisipliner ve analitik olgu kontrol şeklinde yapıldı. Hastaların demografik bulguları (yaş, cinsiyet, yaşadığı yer, meslek, cinsiyet, sigara alkol vb.), tanısal bilgileri (tanı tarihi, tanı anındaki yaşı, komorbiditeleri, takip süresi ve sitogenetik vb.) ve MM tedavisi ile ilgili bilgiler kaydedildi. Tüm MM tanılı hastaların ISS, R-ISS, R-MCI, HCT-CI ve CCI ölçütleri kullanılarak sağkalım ve takip sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza yaş ortalaması 65.1±10.54 (30 / 88) yıl olan 166 (% 53,5)' sı erkek ve 144 (% 46,5)' ü kadın olmak üzere toplam 310 hasta dahil edildi. Hastaların ortanca takip süresinin 65.04±4.49 ay olduğu saptandı. Hastaların % 1' inde t(11;14) ve t(4;14) translokasyonu ve % 0.6' sında ise 1q amplifikasyonu olduğu saptandı. Hastaların % 66.8' inde standart, % 15.5' inde ise kötü prognostik genetik anormallikler olduğu saptandı. Hastalarda en sık görülen komorbiditeler sırasıyla; hipertansiyon (% 54.8) , diyabetes mellitus (DM) (% 23.9), solunum sistemi ilişkili hastalıklar (% 19) ve gastrointestinal sistem hastalıkları (% 5.5) olarak saptandı. Hastaların tanı anında yapılan komorbidite indeks değerlendirmesinde ise ortalama R-ISS değeri 2.09±0.59, ortalama R-MCI değeri 4.47±1.83, ortalama CCI değeri 3.91±2.21 ve ortalama HCT-CI değeri ise 2.83±2.44 saptandı. Hastaların % 5.2' sinde del13q mutasyonu, % 4.5' inde del17p mutasyonu olduğu saptandı. CCI, R-MCI ve HCT-CI skorlarına göre düşük riskli grupta sağkalım durumunun daha iyi olduğu saptandı (sırasıyla; p0.05). R-ISS evreleri arasında sağkalım açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Sonuç: MM tanılı hastalarda R-MCI, HTC-CI ve CCI orta ve/veya yüksek risk durumu ile genel sağkalım kötüleşmesi arasında anlamlı ilişki saptandı. Bu bulgu R-ISS skorları ile ortaya konulamadı. Genetik testlerin geliştirilmesi, KPS ve pulmoner hastalık durumunun rutin klinik pratikte daha sık kullanılması ile birlikte R-ISS ve R-MCI skorlarının MM tanılı hastalarda iyi bir ölçüt olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Title: DETERMINATION OF PROGNOSIS AND RETROSPECTIVE USING R-ISS (Revised International Staging System for Myeloma), R-MCI (Revised Myeloma Comorbidity Index), HCT-CI (Hematopoietic Cell Transplantation - Specific Comorbidity Index) IN PATIENTS DIAGNOSED WITH MULTİPLE MYELOMA Aim and Objective: Survival of patients with multiple myeloma (MM) is significantly affected due to their comorbidities. In this study, we aimed to evaluate the role of comorbidity scores [ISS (International Staging System for Myeloma), R-ISS (Revised-International Staging System for Myeloma), R-MCI (Revised-Myeloma Comorbidity Index), HCT-CI (Hematopoietic Cell Transplantation-Specific Comorbidity Index)] of patients with MM in determining prognosis retrospectively. Methods: This study was conducted between 01.01.2004 and 10.06.2020 in the form of retrospective archive scanning using the file records of patients diagnosed with MM in Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine Hospital Department of Hematology, as a single center, multidisciplinary and analytical case control. Demographic findings (age, gender, place of residence, occupation, gender, smoking and alcohol, etc.), diagnostic information (date of diagnosis, age at the time of diagnosis, comorbidities, follow-up time and cytogenetics, etc.) and information about MM treatment were recorded. Survival and follow-up results of all MM patients were evaluated using ISS, R-ISS, R-MCI, HCT-CI and CCI scores. Results: A total of 310 patients, 166 (53.5 %) male and 144 (46.5 %) female, with an average age of 65.1 ± 10.54 (30/88) years were included in our study. The median follow-up period of the patients was found to be 65.04 ± 4.49 months. It was found that 1% of the patients had t (11; 14) and t (4; 14) translocation and 0.6 % had 1q amplification. It was determined that 66.8% of the patients had standard genetic abnormalities and 15.5 % had poor prognostic genetic abnormalities. The most common comorbidities in patients are; hypertension (54.8 %), diabetes mellitus (DM) (23.9 %), respiratory system related diseases (19 %) and gastrointestinal system diseases (5.5 %). In the comorbidity index assessment performed at the time of diagnosis, the mean R-ISS value was 2.09 ± 0.59, the mean R-MCI value was 4.47 ± 1.83, the mean CCI value was 3.91 ± 2.21, and the mean HCT-CI value was 2.83 ± 2.44. It was found that 5.2 % of the patients had del13q mutation and 4.5 % had del17p mutation. It was determined that the survival status was better in the low risk group compared to the CCI, R-MCI and HCT-CI scores (p 0.05). There was no significant difference in survival between R-ISS stages (p> 0.05). Conclusion: A significant relationship was found between R-MCI, HTC-CI and CCI moderate and / or high risk status and overall worsening of survival in patients with a diagnosis of MM. This finding could not be demonstrated by R-ISS scores. We think that R-ISS and R-MCI scores can be used as a good criterion in patients with MM, with the development of genetic tests and the more frequent use of KPS and pulmonary disease status in routine clinical practice.