Multipl myelomda sağ kalım ve prognostik faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi: Tek merkezli bir çalışma
Retrospective evaluation of survival and prognostic factors in multiple myeloma: A single-center study
- Tez No: 931253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN PEKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Multipl Myelom, IgM, IgG, hematoloji, İç hastalıkları, Multiple Myeloma, IgM, IgG, hematology, internal medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: 2015-2023 arasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve Multipl Myelom (MM) tanısı alan hastalarda, dosya-arşiv taraması yaparak elde edilen bulguların analiz edilerek, güncel tanı-tedavi kılavuzları ve literatürle karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem:Çalışma kapsamında,15/12/2015-15/03/2023 tarihleri arasında, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Bölümüne başvuran 18 yaş ve üstü, MM tanısı almış hastaların dosyaları taranacaktır. Bu amaçla, ilgili hastaların demografik özellikleri, rutin hemogram ve immünohistokimyasal sonuçları, tanılar, uygulanmış tedavi protokolleri, tedaviye yanıtları ve morbiditeler retrospektif olarak incelenecektir. Bulgular:Çalışmaya katılan toplam 70 hastanın median yaşı 73 idi. Minimum hasta yaşı 63, maksimum hasta yaşı 79 olarak saptanmıştır. Hastaların %41.4'ü kadın, %58.6'sı erkek olarak saptanmıştır. ISS evreleri değerlendirildiğinde %21.4'ü evre 1, %30.0'ı evre 2, %48.6'sı evre 3 saptanmıştır. R-ISS değerlendirmesinde %14.3 oranında evre 1, %42.9 oranında evre 2 ve evre 3 saptanmıştır. İmmün elektroforezde IgA kappa %18.6, IgA lambda %7.1, IgGkappa %32.9, IgG lambda %40, kappa hafif zincir %1.4 oranında saptanmıştır. Hastaların izlem süresi değerlendirmesinde median süre 943 gün, minimum 468 gün, maksimum 1870 gün saptanmıştır. Prognoz değerlendirmesinde hastaların %41.4'ü yaşıyor, %58.6'sı ise ölmüş saptanmıştır. ISS oranı evre değerlendirmesinde mortalite oranı evre 1'de %26.7, evre 2'de %66.7, evre 3'de %67.6 olarak saptanmıştır. R-ISS için ise evre açısından mortalite oranı evre 1'de %40, evre 2'de %53.5, evre 3'de %70 olarak saptanmıştır. IgA'da mortalite oranı %55.6, IgG'da mortalite oranı %60.8 oranında saptanmıştır.RDW, fosfor ve LDH değerlerinin sağkalım açısından negatif korelasyonu olduğu saptanmıştır. Sonuç:Araştırmamız ISS ve R-ISS evreleme sistemlerinin 8 yıllık sağkalım üzerinde etkilerinin değerlendirildiği bir araştırmadır. Ayrıca hastalara ait demografik özellikler ve laboratuvar bulguları da değerlendirilmiştir. ISS sistemi güncel R-ISS'ye göre daha anlamlı sonuçlar sunmuştur. Evreleme sistemlerinde kullanılmak ve sistemlerin güncellenmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. MM tanısı ve risk değerlendirmesinde yeni metodolojilerin kullanılması kritik öneme sahiptir. Evreleme sistemlerinin çeşitli etnik gruplar, yaş kategorileri ve Multipl Miyelom'un farklı alt tiplerinde sağladığı faydaları ortaya koyan geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır. Bu tür araştırmalar, evreleme sistemlerinin etkinliğini ve genel geçerliliğini daha iyi değerlendirmek için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to analyze the findings obtained through a file-archive review of patients diagnosed with Multiple Myeloma (MM) who presented to Muğla Training and Research Hospital between 2015 and 2023 and to compare them with current diagnostic and treatment guidelines as well as the existing literature. Materials and Methods: Within the scope of this study, the medical records of patients aged 18 and older who were diagnosed with MM and presented to the Hematology Department of Muğla Training and Research Hospital between December 15, 2015, and March 15, 2023, were reviewed. The demographic characteristics of the patients, routine hemogram and immunohistochemical results, diagnoses, treatment protocols administered, responses to treatment, and morbidities were retrospectively analyzed. Results: A total of 70 patients were included in the study, with a median age of 73 years. The minimum and maximum ages were 63 and 79 years, respectively. Of the patients, 41.4% were female and 58.6% were male. In terms of International Staging System (ISS) classification, 21.4% were stage 1, 30.0% were stage 2, and 48.6% were stage 3. According to the Revised ISS (R-ISS), 14.3% were classified as stage 1, 42.9% as stage 2, and 42.9% as stage 3. Immunoelectrophoresis results showed IgA kappa in 18.6% of patients, IgA lambda in 7.1%, IgG kappa in 32.9%, IgG lambda in 40%, and kappa light chain in 1.4%. The median follow-up duration was 943 days, with a minimum of 468 days and a maximum of 1,870 days. Prognostic evaluation revealed that 41.4% of patients were alive, while 58.6% had deceased. The mortality rates based on ISS classification were 26.7% in stage 1, 66.7% in stage 2, and 67.6% in stage 3. Similarly, mortality rates according to R-ISS classification were 40% in stage 1, 53.5% in stage 2, and 70% in stage 3. The mortality rate was 55.6% in IgA-type MM and 60.8% in IgG-type MM. A negative correlation was found between survival and RDW, phosphorus, and LDH levels. Conclusion: This study evaluates the impact of ISS and R-ISS staging systems on eight-year survival outcomes. Additionally, the demographic characteristics and laboratory findings of patients were assessed. The ISS system provided more meaningful results compared to the updated R-ISS. Research on improving and updating staging systems continues. The use of new methodologies in MM diagnosis and risk assessment is of critical importance. Large-scale studies are needed to evaluate the benefits of staging systems across different ethnic groups, age categories, and subtypes of Multiple Myeloma. Such research is essential for better assessing the effectiveness and general applicability of staging systems.