Multipl myelom tanılı hastalarda sitogenetik anomalilerin tedaviyeyanıt üzerine etkisi ve prognostik öneminin değerlendirilmesi
In patients with multiple myelom treatment of cytogenetic anomalieseffect on response and prognostic assessment of importance
  1. Tez No: 825917
  2. Yazar: OKAN GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BİLGİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Myelom, Sitogenetik Anomaliler, FİSH Analizi, Karyotip Analizi, Toplam Sağkalım, Progresyonsuz Sağkalım, Multiple Myeloma, Cytogenetic Abnormalities, FISH Analysis, Karyotype Analysis, Overall Survival, Progression-Free Survival
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Multipl Miyelom (MM) hematolojik maligniteler arasında en sık görülen 2. malignitedir. Prognozda yaş, ekstramedüller tutulum, plazma hücre sayısı, komorbid hastalıklarının varlığı, hastanın performansı gibi birçok faktörün etkili olmasının yanı sıra en fazla etkili olan faktörlerin başında sitogenetik anomaliler yer almaktadır. Prognozda önemli yeri olan sitogenetik anomaliler Uluslararası Evreleme Sistemine (ISS) dahil edilerek revize Uluslararası Evreleme Sistemi (R-ISS) oluşturulmuştur. Bizde çalışmamızda kliniğimizde takip edilen hastalardaki sitogenetik anomalilerin görülme sıklığının ve prognoza olan etkilerinin literatürle uyumlu olup olmadığı inceledik. Hastalar ve Yöntem: 2012-2022 yılları arasında S.B.Ü Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi iç hastalıkları/hematoloji bölümüne başvuran ve Multipl Myelom Tanısı alan 18 yaş üzeri hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmamız Retrospektif, kesitsel, gözlemsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Katılımcılara herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Hastaların tanı anında yapılan kemik iliği biyopsisinden FISH panelinde seçilmiş sitogenetik anomaliler kayıt edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların tanı anından itibaren 60 aylık sağ kalımları değerlendirilecek ve sitogenetik anomaliler arasındaki ilişki analiz edilecektir. Bulgular: Hastalarımızın %26,9' unda (28 hasta) sitogenetik anomali tespit anomalilere, %11,5'i (12 hasta) yüksek genetik riskli anomalilere sahiptir. Yüksek riskli hastalarımızın OS'leri kısa ve ölüm oranları yüksek, literatür ile uyumlu olarak bulunmuştur. Sitogenetik anomalileri tek tek incelediğimizde monozomi 13 kısa genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım ile ilşkili bulunmuştur. Karyotip analizinde saptağımız Y kromozom kaybı olan hastalarımınz ölüm oranlarının yüksek olduğunu saptadık. Sonuç: Bulgularımıza göre sitogenetik anomalilerin varlığı literatürle uyumlu olarak hastalık risk belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden her hastada tedavi öncesinde sitogenetik anomali taraması yapılması gerekmektedir. Bu tarama hastalığın prognozu, evresi ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Summary: Objective: Multiple Myeloma (MM) is the second most common hematological malignancy. In addition to factors such as age, extramedullary involvement, plasma cell count, presence of comorbidities, and performance status that influence prognosis, cytogenetic abnormalities are the most influential factors. Cytogenetic abnormalities, which have a significant role in prognosis, have been included in the International Staging System (ISS) to create the Revised International Staging System (R-ISS). In our study, we aimed to investigate the frequency of cytogenetic abnormalities and their impact on prognosis in patients followed in our clinic, and whether they are consistent with the literature. Patients and Methods: Patients aged 18 and over who presented to the Internal Medicine/Hematology Department of S.B.U. Bozyaka Training and Research Hospital between 2012 and 2022 and were diagnosed with Multiple Myeloma will be included in the study. Our study is designed as a retrospective, cross-sectional, observational study. No intervention will be performed on the participants. Cytogenetic abnormalities selected in the FISH panel will be recorded from the bone marrow biopsy performed at the time of diagnosis. The 60-month overall survival of the included patients will be evaluated, and the relationship between cytogenetic abnormalities will be analyzed. Results: Cytogenetic anomalies were detected in 26.9% (28 patients) of our patients, and 11.5% (12 patients) had high-risk genetic abnormalities. High-risk patients had shorter overall survival and higher mortality rates, consistent with the literature. When we examined cytogenetic abnormalities individually, monosomy 13 was found to be associated with shorter overall survival and progression-free survival. We also found that patients with Y chromosome loss in karyotype analysis had higher mortality rates. Conclusion: According to our findings, the presence of cytogenetic abnormalities has an important role in determining the risk of the disease, consistent with the literature. Therefore, cytogenetic anomaly screening should be performed in every patient before treatment. This screening is important for determining the prognosis, stage, and treatment options of the disease.