Rotator manşet yırtık onarımına ek olarak yapılan distalklavikula rezeksiyonunun klinik sonuçlara etkisi
In addition to rotator cuff tear repair, effect of distalclavicle resection on clinical outcomes
- Tez No: 654413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DUYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: akromiklavikuler eklem dejenerasyonu, distal klavikula rezeksiyonu, rotator manşet yırtığı, acromiclavicular joint degeneration, distal clavicle resection, rotator cuff tear
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Omuz ağrılarının en sık nedenlerinden rotator manşet ve akromioklavikuler eklem problemlerinin cerrahi tedavisinde açık veya artroskopik olarak yapılan rotator manşet onarımı ve subakromiyal dekompresyon bulunmaktadır. Akromioklavikular eklemin alt yüzeyi, korakoakromial ligaman ve akromionun anteroinferior kenarı mekanik irritasyon yaratabilecek potansiyel yapılardır. Tedavi yöntemlerini ise konservatif ve cerrahi olarak ikiye ayırabiliriz. Konservatif tedavi içerisinde, medikasyon, fizyoterapi ve şok dalga terapisi girerken, cerrahi tedavide açık, miniaçık veya artroskopik olarak yapılan rotator manşet onarımı ve subakromiyal dekompresyon bulunmaktadır. Bu tedavilere ek olarak son dönemde uygulanmaya başlanan artroskopik distal klavikula rezeksiyonu, komplikasyon oranı düşük ve güvenilir bir tedavi yöntemidir. Çalışmamızın amacı ülkemizde artroskopik rotator manşet tamirine ek olarak yapılan distal klavikula rezeksiyonunun etkinliğini ve fonksiyonel sonuçlarını araştırmaktır. Bu çalışmada 2017 ve 2020 tarihleri arasında hastanemizde rotator manşet yırtığı ve akromioklavikuler dejenerasyon nedeniyle artroskopik tedavi uygulanan 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Rotator manşet yırtığı ve akromioklavikuler eklem dejenerasyonu olup artroskopik rotator manşet tamiri ve distal klavikula rezeksiyonu yapılan hastalar 1.grup olarak belirlendi. Sadece artroskopik rotator manşet onarımı yapılan hastalar 2.grup olarak belirlendi.1. ve 2. Gruplar 20'şer hastadan oluşturuldu. Son kontrolleri tamamlanan hastaların klinik ve fonksiyonel sonuçları incelendi. Distal klavikula rezeksiyonu yapılan ve yapılmayan hastaların operasyon sonuçları kıyaslandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların 25'i kadın, 15'i erkek, takip süreleri 4 ay idi. Hastalarımız DKR(+) ve DKR(-) olarak 2 gruba ayrılmış; preoperatif, postoperatif 2. ve 4.aylarda Ases, Constant ve Vas skorları ile omuz rom ölçümleri yapılmıştır. Ases ve Constant skalasına göre yüksek skorlar, Vas skoruna göre ise düşük skorlar elde edilmesi pozitif yönde anlamlıdır. DKR(+) hastalarda Ases skoru xi postoperatif 2. ve 4. ayda istatistiksel anlamlı yüksek, postoperatif 2. ayda Vas skoru istatistiksel anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Postoperatif 2. ve 4 aylardaki Constant Murley skoru değerlerinde ve rom değerlerinde postoperatif dönemde iki grup arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunamamıştır. Her iki grupta da hastaların hem ağrı hem de fonksiyonel kapasite açıdan daha iyi hale geldiğini görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Surgical treatment of rotator cuff and acromioclavicular joint problems, which are the most common causes of shoulder pain, include open or arthroscopic rotator cuff repair and subacromial decompression. . Lower surface of the acromioclavicular joint, the coracoacromial ligament and the anteroinferior edge of the acromion are potential structures that can cause mechanical irritation. Treatment can be divided into conservative and surgical. While conservative treatment includes medication, physiotherapy and shock wave therapy, surgical treatment includes rotator cuff repair and subacromial decompression performed by open, mini-open or arthroscopic methods. In addition to these treatments, arthroscopic distal clavicle resection, which has recently started to be applied, is a safe treatment method with a low complication rate. Distal clavicle resection is an application that has become popular recently. The aim of our study is to investigate the efficacy and functional results of distal clavicle resection in addition to arthroscopic rotator cuff repair in our country. In this study, 40 patients who underwent arthroscopic treatment for rotator cuffs and acromioclavicular degeneration in our hospital between 2017 and 2020 were included in the study. Patients with rotator cuff tear and acromioclavicular joint degeneration who underwent arthroscopic rotator cuff repair and distal clavicle resection were determined as the 1st group. The patients who had only arthroscopic rotator cuff repair were determined as the second group. Groups 1 and 2 consisted of 20 patients. The clinical and functional results of the patients whose last controls were completed were examined. The operation results of the patients with and without distal clavicle resection were compared. Of the patients included in the study, 15 were men, 25 were women, and the follow-up period was 6 years. Our patients were divided into 2 groups as DKR (+) and DKR (-); Preoperative, postoperative 2nd and 4th months Ases, Constant and vas scores and shoulder rom measurements were made. Obtaining high scores according to the Ases and Constant scale and low scores according to the Vas score is positively significant.In DKR (+) xiii patients, the Ases score was statistically higher in the postoperative 2nd and 4th month, and the Vas score was found to be statistically significantly lower in the postoperative 2nd month. No statistically significant difference was found between the two groups in the postoperative period in the Constant Murley score and rum values at the 2nd and 4th months. It was observed that patients in both groups got better in terms of both pain and functional capacity.