Ağlarda güvenlik için komşu zedelenebilirlik ölçümleri üzerine
On neighbor vulnerability measures for network security
  1. Tez No: 654508
  2. Yazar: MEHMET AYKUT TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Graf Teorisi, Zedelenebilirlik, Graf Algoritmaları, Interval Graflar, Komşu İzole Mukavemet, Komşu İzole Kopma Derecesi, Graph Theory, Vulnerability, Graph Algorithms, Interval Graphs, Neighbor Isolated Tenacity, Neighbor Isolated Rupture Degree
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ağ güvenliği bilgi işlem alanında önemli bir konudur. Zedelenebilirlik, bir ağda bulunan cihazların veya bağlantıların zarar görmesi durumunda iletişimlerinin kopana kadar gösterdikleri dayanma gücüne denir. Bu zedelenebilirlik ölçümünün yapılabilmesi için öncelikle ağın, cihazlar tepelerle, bağlantılar ayrıtlarla ifade edilecek şekilde graflarla modellenmesi gereklidir. Bu tezde, casus ağlar konusunda yaygın olarak kullanılan komşuluklu zedelenebilirlik ölçüm parametrelerinden komşu izole mukavemet ve komşu izole kopma derecesi ele alınmıştır. Her bir tepenin eşit olarak kabul edildiği ağırlıksız graflar için ve her tepenin önemine göre ağırlık değeri verildiği ağırlıklı graflar için bu zedelenebilirlik ölçüm parametreleri incelenmiştir. Ek olarak, ele alınan bu dört parametreye ait, mükemmel (perfect) grafların önemli bir alt sınıfı olan interval graflar için polinom zaman algoritmaları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Network security is an important issue in the computing. Vulnerability is called the resistance of the devices or connections in a network until their communication is over in case of damage. To be able to measure the vulnerability, the network must be modeled with graphs so that the devices are expressed with vertices and connections with edges. In this thesis, the neighbor isolated tenacity and neighbor isolated rupture degree from neighbor vulnerability measurement parameters, which are commonly used in spy networks, are discussed. These vulnerability measurement parameters were examined for unwieghted graphs that each vertex is considered equal, and for weighted graphs that weight value is given according to the importance of each vertex. In addition, we gave polynomial time algorithms for interval graphs, an important subclass of perfect graphs of these four vulnerability parameters.