Diz ve kalça protezi ameliyatları sonrasında görülen uzamış yara yeri akıntısının venöz tromboemboli profilaksisi yöntemleriyle ilişkisinin karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of the association between prolonged wound site discharge amd venous thromboembolism prophylaxis methods after hip and knee prosthesis
- Tez No: 654507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFİ ÜÇPUNAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: total diz protezi, total kalça protezi, aspirin, düşük molekül ağırlıklı heparin, negatif basınçlı yara örtüsü, uzamışyara yeri akıntısı, total knee prosthesis, total hip prosthesis, Aspirin, low molecular weight heparin, negative pressurized dressing, prolonged wound site discharge
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç:Çalışma, diz ve kalça protezi ameliyatı sonrası görülebilen uzamış yara yeri akıntısının tedavisi için Venöz Tromboemboli (VTE) profilaksisinde genellikle kullanılan Düşük Molekül AğırlıklıHeparin (DMAH) 'in kesilerek akıntı etkisi daha az olan Asetilsalisilik Asit (ASA) kullanılması ile DMAH tedavisine negatif basınçlı yara örtüsü ile birlikte devam edilmesinin klinik sonuçlarını kıyaslamayı amaçlamaktadır. Materyal ve metot:Bu prospektif çalışmaya Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 15.02.2019 – 15.02.2020 tarihleri arasında diz protezi ya da kalça protezi ameliyatı sonrası venöz tromboemboli profilaksisi için DMAH kullanan uzamış yara yeri akıntısı(>72 saat) olan hastalar dahil edildi.Çalışmada DMAH kesilip ASA tedavisi alanlar (Grup-1) ve DMAH tedavisine devam edilip negatif basınçlı yara örtüsü konulanlar(Grup-2) olarak randomize edilerek ayrıştırıldı. Gruplar arasında demografik özellikler, operasyon endikasyonları, drene olan mayinin vasfı, sızıntı süreleri,post op 3 aylık sürede tromboembolik olay, DVT ve komplikasyon oranı karşılaştırmaları yapıldı. Ayrıca yara yeri akıntısı sürelerine etkili faktörler ve kan parametreleri incelendi. Bulgular:Çalışmamızda hastaların yaş ortalaması 71±9,4 olup, % 67,5'i kadındı. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından farklılık saptanmadı (sırasıyla p:0,201, p:0,736). Çalışmamızda en sık tanı primer gonartroz (%35) ve en sık operasyon endikasyonu total diz proteziydi (%35). Gruplar arasında sigara ve alkol kullanımı, BMİ ve sistemik hastalık varlığı açısından farklılık saptanmadı (sırasıyla p: 0,677; p:0,461; p:0,168). Gruplar arasında Preoperatif (Pre-op) INR, pre-op white bood cell (WBC), pre-op albümin ve pre-op platelet değerleri açısından farklılık saptanmadı (sırasıyla p:0,157; p:0,051; p:0,429; p:0,883). Gruplar arasında gelen mayinin vasfı açısından da farklılık saptanmadı (p:0,915). Çalışmamızda Grup 1'de aktif yara yeri akıntı süresi 78,8±26,8 saat Grup 2'de ise 64±207 saat olduğu saptandı. (p=0.026). Aktif yara yeri akıntısı Grup 2'deki hastalarda anlamlı olarak daha kısa saptandı. Aktif yara yeri akıntısı süresi ile pre-op INR ve pre-op WBC düzeyi arasında pozitif yönlü korelasyon saptandı (sırasıyla p=0.046, p=0.026). Aktif yara yeri akıntısı süresi ile yaş, cinsiyet, BMİ, sigara kullanımı ve sistemik hastalık varlığı ile arasında ilişki saptanmadı (sırasıyla p: 0,974; p: 0,648, p:0,682, 0,651, p:0,550). Aktif yara yeri akıntısı süresinin, gelen mayinin vasfı ile arasında ilişki saptanmadı (p:0,947).Aktif yara yeri akıntısı süresi ile operasyon alanı ve etiyolojisi arasında da ilişki saptanmadı (sırasıyla p: 0,507; p: 0,211). Gruplar arasında operasyon sonrası 3 aylık dönem içinde tromboembolik olay öyküsü ve DVT gelişimi açısından farklılık saptanmadı (sırasıyla p: 0,677; p:487). Grup 1'deki hastalarda 3 aylık komplikasyon sıklığının fazla olduğu saptandı (p: 0,046). Aktif yara yeri akıntısı süresi ilepost op 3 aylık dönemdeki tromboembolik olay, DVT ve komplikasyon gelişimi arasında ilişki saptanmadı (sırasıyla p:0,285, p: 0,185, p: 0,147) Sonuç:DMAH ile DVT kemoprofilaksisi yapılan ve yara yeri akıntısı gelişen ve dolayısıyla DMAH'ın ASA ile değiştirildiği hastalarile DMAH'a devam edilip negatif basınçlı yara örtüsü uygulanan hastalar değerlendirildiğinde akıntının durma süresi negatif basınçlı yara örtüsü uygulanan hastalarda daha kısaydı. Ayrıca takip eden ilk 3 aydaki komplikasyonlar, DMAH tedavisi devam eden grupta daha az görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of the present study was to compare clinical outcomes of discontinuation of Low Molecular Weight Heparin (LWMH) used for Venous Thromboembolism (VTE) prophilaxis and use of Acetylcalycyclic Acid (ASA) which has less discharge effect, and continuing LWMH treatment together with negative pressurized wound dressing for he treatment of prolonged wound site discharge which may be observed after hip and knee prothesis surgery. Material and Method: This prospective study included patients with prolonged wound site discharge (>72 hours) who were treated by LMWH for venous thromboembolism prophylaxis after knee prosthesis or hip prosthesis in Orthopaedics and Traumatology Clinic between February, 15, 2019 and February, 15, 2020. The participants were divided into two groups randomly including those whose LMWH treatment was replaced by ASA treatment (Group 1), and those whose LWMH treatment continued and negative pressurized dressing was also placed (Group 2). Demographic characteristics, operation indications, quality of the drained fluid, leak periods, thromboembolic event, deep vein thrombosis (DVT) and 3-month complications of groups were compared. Furthermore, factors affecting the wound site durations were reviewed. Findings: The age average of the patients enroleld into the study was 71±9.4 years; 67.5% of the participants were female. There was not any difference between groups for age and gender (p:0.201, p:0.736, respectively). The most common diagnosis was primary gonarthrosis (35%) and the most common indication for operation was total knee prosthesis (35%). There was not any difference between groups for smoking, alcohol, BMI, and systemic disease (p: 0.677; p:N/a; p:0.461; p:0.168, respectively).There was not any difference between groups for preoperative (pre-op) INR, pre-op white bood cell (WBC), pre-op albumin, and pre-op platelet (p:0.157, p:0.051, p:0.429, p:0.883, respectively). There was not any difference between groups for the quality of the fluid discharged (p:0.915). Furthermore, the active wound site durations were 78.8±26.8 hours and 64±20.7 hours in Group 1 and Group 2, respectively. The active wound site duration was significantly shorter in Group 2 (p:0.026). There was not any significant difference between active wound site discharge duration and age, gender, BMİ, smoking, systemic disease (p: 0.974; p: 0.648, p:0.682, 0.651, p:0.550, respectively).A positive correlation was detected between active wound site discharge duration and pre-op INR and WBC level (p:0.046, p:0.026, respectively). There was not any significant difference between active wound site discharge duration and the quality of discharged fluid (p:0.947). There was not any significant difference between active wound site discharge duration and operation area, and etiology (p:0.507, p: 0.211, respectively). There was not any difference between groups for within 3 months postoperatively (post-op) history of thromboembolic event, and development of DVT (p:0.667, p:0.487, respectively). The prevalence of 3-month complication rate was detected higher in Group 1 (p: 0.046). There was not any significant difference between active wound site discaharge duration within 3 months post-op history of thromboembolic event, development of DVT, and complications (p:0.285, p: 0.185, p: 0.147, respectively).