Sıçanlarda A. carotis communis'in iskemi/reperfüzyon modelinde retinol'ün antioksidan sistem ve beyin üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Siçanlarda a. carotis communis'in iskemi/reperfüzyon modelinde retinol'ün antioksidan sistem ve beyin üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 654526
  2. Yazar: YADİGAR AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi/reperfüzyon, a. carotis communis, antioksidan, vitamin A, sıçan, Ischemia / reperfusion, a. carotis communis, antioxidant, vitamin A, rat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmamızda beyinde iskemi/reperfüzyon ile oluşturulan hasar sonrası uygulanan A vitaminin morfolojik ve antioksidan etkilerini araştırdık. Çalışmamızda 40 Sprague- Dawley sıçan her bir grup 8'er hayvan olacak şekilde 5 gruba ayırdık. Kontrol grubu hariç tüm gruplarda sağ a. carotis communise 30 dakikalık iskemi ve bunu takiben reperfüzyon uyguladık. 24 saatlik iyileşme sürecinin ardından 7 gün süreyle 3. gruba 1.000 IU/kg/gün, 4. gruba 3.000 IU/kg/gün, dozunda 5. gruba ise 9.000 IU/kg/gün dozunda oral gavaj yoluyla A vitamini uygulaması yaptık. 2. gruba iskemi/reperfüzyon uygulamasından sonra 7 gün boyunca oral gavaj yoluyla ayçiçek yağı verdik. Kontrol grubuna ise normal değerleri elde etmek amacı ile hiçbir uygulama yapmadık, sıçanlar standart pelet yem ile ad libitum beslendi. 7 günlük uygulamanın sonunda intrakardiyak kan örnekleri ve sağ beyni aldık. Kan örneklerinden süperoksit dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA) ve katalaz (KAT) seviyeleri belirlendi. Doku örnekleri ise hematoksilen/eozin ile histokimyasal olarak boyandı ve beyin histolojisindeki değişiklikler ışık mikroskobunda incelendi. Çalışma sonucunda A vitamini ile tedavi edilen gruplarda iskemi/reperfüzyon grubuna göre beyinde oluşan hasar azaldı. SOD, MDA ve KAT değerlerinin ise A vitamini uygulanan gruplarda kontrol grubu değerlerine göre anlamlı olarak olumlu etkileri görüldü. Sonuç olarak, beyinde iskemi/reperfüzyon sonrasında yapılan A vitamini uygulaması histolojik hasarı azaltıcı ve antioksidan değerleri tedavi edici etki ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we investigated the morphological and antioxidant effects of vitamin A applied after injury caused by ischemia / reperfusion in the brain. In our study, we divided 40 Sprague-Dawley rats into 5 groups, each group being 8 animals. In all groups except the control group, we applied 30 minutes ischemia to the right a.carotis communis followed by reperfusion. Following the 24-hour recovery period, we applied vitamin A via oral gavage for 7 days to the 3rd group at a dose of 1.000 IU/ kg/day, to the 4th group at a dose of 3.000 IU/kg/day, and to the 5th group at a dose of 9.000 IU/kg/day. After the ischemia / reperfusion application to the second group, we gave sunflower oil via oral gavage for 7 days. We did not apply any application to the control group in order to obtain normal values, rats were fed ad libitum with standard pellet feed. We received intracardiac blood samples and the right brain at the end of the 7-day application. Superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA) and catalase (CAT) levels were determined from blood samples. Tissue samples were histochemically stained with hematoxylin / eosin and changes in brain histology were examined under a light microscope. As a result of the study, brain damage decreased in the groups treated with vitamin A compared to the ischemia / reperfusion group. SOD, MDA and KAT values were significantly positive compared to the control group values in the groups treated with vitamin A. As a result, application of vitamin A after ischemia / reperfusion in the brain has reduced histological damage and therapeutic effect of antioxidant values.