Oleuropein'in neuroblastoma hücreleri üzerindeki sitotoksik ve morfolojik etkilerinin incelenmesi
Investigation of the cytotoxic and morphological effects of oleuropein on neuroblastoma cells
  1. Tez No: 654525
  2. Yazar: ŞERİFE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ŞAHİNTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Oleuropein, Nöroblastom, SHSY-5Y, Hücre Kültürü, Oleuropein, Neuroblastoma, SHSY-5Y
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Nöroblastom sempatik sinir sisteminden kaynaklanan bebeklik çağında en sık görülen solid tümördür. Gelişimini ve farklılaşmasını tamamlamamış nöral krest prekürsör hücrelerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Oleuropein antioksidan, antienflamatuvar, antitümöral, antidiyabetik, antiaterojenik, antihipertansif, hipolipidemik bir maddedir. Ayrıca hepatoprotektif, neuroprotektif ve kardiyoprotektif etkisi de vardır. Yapılan deneylerimizde nöroblastoma hücrelerinde Oleuropein'in nöroblastom hücreleri üzerindeki etkilerini inceledik.Hücre kültürü çalışmamızda SHSY-5Y hücre hattını kullandık. DMEM high glukoz ve F12 besiyerlerinin karışımı içine %10 FBS ve %1 penisilin-streptomisin eklenerek elde edilen besiyerinde bu hücreler çoğaltıldı. Oleuropeinin 206 mM stok solüsyonu hazırlandı. Oleuropein'in bu hücreler üzerine etkisini sitotoksisite testleri (MTT, Nötral red, Sulforhadamine B), ışık mikroskop incelemeleri (Hematoksilen-Eozin boyama, immünhistokimyasal boyama), inverted mikroskop incelemeleri, yara iyileşmesi testi ve western blot analizleri ile araştırdık.Yaptığımız deneylerde Oleuropein'in artan dozlarında hücre canlılığının azaldığı, çekirdek ve sitoplazma morfolojisinin bozulduğu, apoptotik yolaklarda görev alan proteinlerin ifadesinin arttığı ve anti-apoptotik olanın ise azaldığı tespit edildi.Sonuç olarak, Oleuropein'in nöroblastom hücreleri üzerindeki etkileri nedeniyle nöroblastom tedavisi açısından incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Neuroblastoma is the most common solid tumor originating from the sympathetic nervous system. It is thought to be caused by neural crest precursor cells that have not completed development and differentiation. Oleuropein is an antioxidant, anti-inflammatory, antitumoral, antidiabetic, antiatherogenic, antihypertensive, hypolipidemic substance. It also has hepatoprotective, neuroprotective and cardioprotective effects. In our experiments, we examined the effects of Oleuropein on neuroblastoma cells. We used SHSY-5Y cell line in our cell culture study. These cells were grown in the medium obtained by adding 10% FBS and 1% penicillin-streptomycin into a mixture of DMEM high glucose and F12 media. 206 mM stock solution of Oleuropein was prepared. We investigated the effect of oleuropein on these cells with cytotoxicity tests (MTT, Neutral red, Sulforhadamine B), light microscope examinations (Hematoxylin & Eosin staining, immunhistochemical staining), inverted microscope examinations, wound healing test and western blot analysis. In our experiments, it was determined that the cell viability decreased in the increasing doses of Oleuropein, the nucleus and cytoplasm morphology deteriorated, the expression of the proteins involved in the apoptotic pathways increased and the anti-apoptotic one decreased In conclusion, we think that Oleuropein should be examined in terms of neuroblastoma treatment due to its effectsonneuroblastomacells..