Feminist iletişim çalışmalarının marka imajına etkisi
The effect of feminist marketing communication activities on brand image
  1. Tez No: 654554
  2. Yazar: SEDEF KARABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA C. SADAKAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminist İletişim, Marka İmajı, Pazarlama, Feminism, Feminist Communication, Brand Image, Marketing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Fransız devrimi, tarihsel bağlamda, fert olgu ve özgürlüklerin legal güvence altına almasına rağmen, cinsiyete dayalı ayrımında ortadan kalkabilmesi adı altında pozitif bir etki yaratmamıştır. Dönemin şartları doğrultusunda ortaya çıkan yeni değişimler ve haklardan yararlanamayan kadınlar arasında muhalif kalkışmalar boy göstermiştir. Kadınların sosyal yaşamda kendilerine yer edinebilmek için verdikleri uğraş ve çabalar diğer yüzyıllarda reforma uğramıştır. 18. yüzyılın orta evrelerindeki toplumsal değişimler ve özellikle 19.yy'da ortaya çıkan Akıl Çağı olarak adlandırılan dönemde iş kolu üzerinden bir cinsiyet planlamasının belirtilmediği görülmektedir. Modern dünyanın ahlaki düşünce yapısının temellerinin atıldığı bu dönemden günümüze kadın hakları ve kadının toplumdaki yeri şekillenmektedir. 21.yy'da eskiye oranla kadınların hak ve özgürlüklerinden daha çok haberdar oldukları ve bilgilendikleri görülmektedir. Ancak belirli iş kollarında ve farklı sınıflarda ayrımcılığın belirtilerinden söz etmemek imkânsız bir noktadadır. Etimolojik olarak Latince'de“femina”kadın sözcüğünden gelen feminizm, global anlamda bu ayrımcılık unsurlarından kendiliğinden türeyen bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlar üzerinde hemen hemen her meslek grubunda üstü kapalı da olsa bir ayrımdan söz edilmektedir. Kadınların iş ortamında başarısız veya yeterli olamayacakları düşüncesi bazı gruplar tarafından doğuştan gelen birtakım mitlere dayandırılmaktadır. Diğer bir ifade ile kadınların anaç ruhlu olmalarının keskin kararlar almaları yönünde ya da duygularını profesyonelce yönetemeyecekleri gibi bir takım asılsız düşünceler bulunmaktadır. Bu çalışma ile günümüz post modern dünyasında kadınların çalışmak için sıklıkla tercih ettikleri iletişim alanındaki faaliyetleri, pazarlama sektörü üzerinden ele alınacak olup, feminist iletişim çalışmalarının marka imajına etkileri üzerine bir analiz ortaya çıkarabilmek hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Historically, the French Revolution, which legally guarantees individual rights and freedoms, has not had a positive impact on the elimination of gender-based discrimination. The new changes that emerged in line with the conditions of the period and the opposition attempts among the women who could not benefit from the rights appeared. Women's efforts and efforts to gain a place in social life have been reformed in other centuries. Social changes in the mid-18th century and especially the so-called Age of Reason, which emerged in the 19th century, did not indicate a gender planning through the business line. Women's rights and the place of women in society have been shaped since this period in which the foundations of the moral thinking of the modern world were laid. In the 21st century, it is seen that women are more aware and informed about their rights and freedoms than before. However, it is impossible to mention the signs of discrimination in certain business lines and in different classes. Etymologically, feminism, which comes from the word 'femina' in Latin, emerges as a value that derives from these elements of discrimination globally. A distinction is made on women in almost every occupational group, albeit implicitly. The idea that women are unsuccessful or not sufficient in the work environment is based on a number of innate myths by some groups. In other words, there are some unfounded thoughts that women being rooted cannot make sharp decisions or manage their emotions professionally. With this study, it is aimed to analyze the effects of feminist communication studies on brand image in the post-modern world of women.