خلاصة العقائد للتختي 'دراسة وتحقيق'
Et-Tahtî'nin Hulâsâtü'l-Akâid adlı eserinin edisyon kritiği ve muhtevasının değerlendirilmesi / The edition critique of et-Tahtî's book called 'Hulâsat al-ʻAqâʼid,' and its content analysis
  1. Tez No: 654608
  2. Yazar: KAIFI MURAD MOSA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhep, et-Tahtî, Hulasatü'l-Akaid, Akide, Kelam, Sect, et-Tahtî, Hulâsetu'l-ʻAqāʼid, Faith
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
eş-Şeyh Abdülkadir b. eş-Şeyh Muhammed Said el-Tahtî Hicri XIII. Yüzyılda yaşamış bir İslam alimidir. Kendinden önceki İslam alimleri gibi inanç alanında“Hulasatü'l-Akaid”adıyla bir eser yazmıştır. Fakat bu eser tahkik edilmediği gibi bildiğimiz kadarıyla üzerinde akademik bir çalışma da mevcut değildir. Bu tezde el-Tahtî'nin hem hayatı hem de adı geçen esri ele alınmıştır. Ayrıca el yazması eserin edisyon kritiği yapılarak muhtevası değerlendirilmiştir. Tezimiz bir giriş iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın hayatı, eserleri, ve mezhebi mensubiyeti ele alınmıştır. İkinci Bölümde yazmanın incelenmesi ve metnin tahkiki yapılmıştır. Bu bölümde eserin ismi, yazılma nedeni, kitabın söz konusu müellife nisbeti, yazmanın özellikleri ve takip edilen metod incelenmiştir. Ayrıca yazma eserin edisyon kritiği yapılmıştır. El yazmasında yar alan ayet, hadis, yer ismi, özel isimler, mezhep isimleri ve kapalı ifadeler üzerinde dip notta durulmuştur. Çalışma bir sonuç ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
al-Shaykh Abdulkadir b. al-Shaykh Muhammad Saeed Said al-Takhtî is an Islamic scholar who lived in the thirteenth century AH. Like the Islamic scholars before him, he wrote a book called“Khulasat al-ʻAqāʼid,”in the field of faith. However, this work has not been edited as far as we know and there is no academic study on it. In this thesis, both the life and the work of al-Takhtî are discussed. In addition, the content of the manuscript was evaluated by making an edited critique. While the critique of the editions of the manuscript was made, information about the hadiths, verses, sects and special names in the manuscript were given. Our thesis consists of an introduction two parts. In the first part, the life, works and sect of the author are discussed. In the second chapter, the examination of the manuscript and the edition critique are made. In this section, the name of the work, the reason for its writing, whether the book belongs to the author or not, the features of the writing and the method followed are examined. In addition, the edition critique of the manuscript was made. The verse, hadith, place name, special names, denomination names and closed expressions found in the Manuscript are emphasized in the footnote.