Türkiye'de teknoloji geliştirme bölgeleri, yenilik ve ekonomik büyüme ilişkisi
Technology development zone in Turkey, the relationship between economic growth and innovation
- Tez No: 654607
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇIMAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknoparklar, Vergi Teşvikleri, Ekonomik Büyüme, Ar-Ge, Teknoloji, yenilik (inovasyon), Technoparks, Tax Incentives, Economic Growth, R&D, Technology, innovation (innovation)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Küresel rekabetin arttığı günümüz dünyasında istikrarlı bir ekonomik büyümenin sağlanabilmesi için teknoloji ve inovasyon mutlaka olması gereken koşullar haline gelmiştir. Teknoloji ve yeniliğin ortaya çıkması için, bilginin araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile birlikte ticarileştirilmesi gerekmektedir. İşte tam da bu bağlamda Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bilginin ticarileştirilmesi yolunda teknolojik yenilik üreterek veya teknoloji transferi sağlayarak yeni teknolojiler ve ürünler geliştirmeye teşvik etmektedir. Bu doğrultuda yenilik kavramı çerçevesinde ekonomik büyüme modelleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde uygulanan vergi teşviklerine ilişkin temel mevzuat olarak Ülkemizde yürürlükte olan 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde belirlenen teşvikler ele alınmıştır. Ayrıca Türkiye'de teknolojik yenilik göstergeleri ve ekonomik büyüme ilişkisi ekonometrik olarak incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki faaliyetlere yönelik yapılan vergi teşviklerinin, yenilik göstergelerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini teorik ve amprik olarak ele almaktır. Bu amaçla yapılan çalışma sonucunda; Türkiye'de yenilik göstergelerinin ekonomik büyümeyle ilişkilerinin ArGe nin GSYİH içindeki payının toplam Ar-Ge harcamasına etkisi dışındakilerde zayıf bir nedensellik ilişkilisi olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla Ar-Ge ye yönelik vergi teşviklerinin artmış olduğu gözlemlenmekle birlikte vergi teşviklerinin yenilik göstergeleri ve ekonomik büyüme üzerindeki etkinliğinin arttırılmasına ilişkin bazı aksaklıkların düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world where global competition is increasing, technology and innovation have become essential conditions for a stable economic growth. For technology and innovation to emerge, knowledge must be commercialized together with research and development activities. In this context, Technology Development Zones encourage the development of new technologies and products by producing technological innovations or by providing technology transfer for the commercialization of information. In this regard, the incentives determined within the framework of the Law No. 4691 on Technology Development Zones and the Law No. 5746 on Supporting Research and Development Activities, which are in force in our country, have been discussed as the basic legislation on economic growth models and tax incentives applied in Technology Development Zones within the framework of the concept of innovation. It has also been examined econometric indicators of technological innovation and economic growth relationship in Turkey. The aim of this study is; Turkey made tax incentives for the Technological Development activities of the Regions, innovation indicators of the impact on economic growth is to address the theoretical and empirical. As a result of the work done for this purpose; The impact of R & D innovation indication of their relationship to economic growth in Turkey's share in GDP to total R & D spending has been found to be weak except in the relation of causality. Therefore, although it is observed that tax incentives for R&D have increased, some deficiencies in increasing the effectiveness of tax incentives on innovation indicators and economic growth need to be regulated.