20. yüzyıl resim sanatında kedi figürü
Cat figure in the 20th century painting
- Tez No: 654620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAH MALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: 20. Yüzyıl, Modern Sanat, Resim, Kedi Figürü, 20th Century, Modern Art, Painting, Cat Figure
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
“20. Yüzyıl Resim Sanatında Kedi Figürü”adlı tez çalışmasında, modern sanat tarihi sürecinde gelişen akımlar ve bu akımlarda görsel ve düşünsel açıdan kedi figürüne yer veren sanatçıların eserlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kedi figürü üzerinde durulmasının en önemli nedeni tarih boyunca birçok önemli sanatçının kedilere olan ilgisinin bilinmesi ve bu ilginin özellikle sanatçıların ifade dillerine nasıl etki yaptığının tespit edilmeye çalışılmasıdır. Modern sanat akımlarında sanatçıların kullandıkları kedi figürü biçimlerinin nasıl oluştuğu, dönüştüğü ve üsluplarındaki değişimi nedenleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Empresyonizmden başlayarak Pop Arta kadar gelişen sanat akımları üzerinde durulmuş, bu sanat akımlarında kullanılan kedi figürlerinin akımlara uyumluluğu ile ilgili tespitler ve araştırmalar ortaya konulmuştur.“20. Yüzyıl Resim Sanatında Kedi Figürü”tez çalışmasında akımlar ve sanatçılar bağlamında kedi figürü kronolojik yöntem esas alınarak hazırlanmıştır. Akımlara yön vermiş sanatçıların kedi tasvirini yüzeye aktarma şekilleri temel alınarak, yıllar içinde değişen sanat akımları incelenmiştir. Biçimsel ifadelerin ve plastik öğelerin kedi figürü çalışmalarında ne şekilde ele alındığı ve tasvirde kullanılan uygulama teknikleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın sunum yönteminde akımlar ve sanatçılar bağlamında ele alınan kedi figürleri ile ilgili açıklayıcı bilgiler, ilgili kedi figürü içeren resimlerin görselleri ile birlikte sunulmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler ile sanatçıların eserlerinde figüre verdikleri önem ve kullandıkları ifade dilinin akımlar bağlamında değişimine dair tespitlere yer verilmiştir. Bu tespitler özellikle karakterize olan ve tipik öğeler taşıyan kedi imgesi üzerinde, biçimsel ve karakter özellikleri esas alınarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Cat Figure in the 20th Century Painting”, it has been aimed to research movements developing in the modern art history, and the works of the artists who used the cat figure visually and intellectually in these movements. The most important reason for focusing on the cat figure is that it is known that many important artists had interest in cats throughout history, so it has been tried to determine how this interest affects especially the expressions of the artists. It has been tried to explain with reasons how the forms of cat figures used by artists in modern art movements formed, transformed and their changes in touch. Art movements starting from Impressionism to Pop Art have been discussed. The findings and researches regarding the compatibility of cat figures used in these art movements with the movements have been revealed. In this thesis, the cat figure has been prepared based on the chronological method in the context of movements and artists. Based on the reflections of cat depiction of the artists who guided the movements, art movements that have changed over the years have been examined. The way in which formal expressions and plastic elements were handled in cat figure studies and the application techniques used in the description have been discussed. In the presentation method of the study, explanatory information about the cat figures that are taken in the context of movements and artists have been presented with the images of the paintings containing the relevant cat figure. With the information obtained as a result of the study, the importance given to the figure by the artists in the works and the changes in the expression language they used in the context of movements have been included. These determinations have been made based on the formal and character features of the cat image which is especially characterized and has typical elements.