Ardahan Posof ilçesi mutfak kültürünün geçmişten günümüze değişim ve dönüşüm süreçlerinin halk bilimi açısından incelenmesi
Examination of the change and transformation process of culinary culture from past to present in Ardahan Posof district
- Tez No: 654641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NINA PETROVICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Posof, Kültür, Mutfak, Yemek, Teknoloji, Değişim, Dönüşüm, Türk Mutfağı, Geleneksel, Modern, Posof, Culture, Kitchen, Eat, Technology, Change, Transformation, Turkish Cuisine, Traditional, Modern
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, Posof mutfağının“Türk Mutfağı”içerisindeki yeri ve önemi, geçmişten bugüne geçirmiş olduğu değişim ve dönüşüm süreçleri incelenmiştir. Sosyal, ekonomik, teknolojik ve siyasal gelişmelerden etkilenen mutfak kültürüne ait değerlerin kaybolmadan kayda geçirilmesine, mutfak kültüründeki bu zenginliğin kalıcı hale getirilerek gelecek kuşaklara aktarımına fayda sağlanması amaçlanmaktadır. Bölgede yaşayan ve örneklemlerin tamamının kadınlardan oluşturulduğu kişilerle çalışma yapılmıştır. Yazılı ve internet taraması yapılarak kaynaklar toparlanmış, Ardahan Üniversitesi Merkez Kütüphanesinden de gerekli olan yazılı kaynaklar temin edilmiştir. Çalışmaya başlanılmadan önce yapılan taramalarda Posof ilçesinin mutfak kültürü ile ilgili detaylı bir çalışmanın yapılmamış olması araştırma konusunun belirlenmesinde fazla etkili olmuştur.“Yüz Yüze Görüşme Yöntemi”nin“Doğal Ortam”da uygulandığı çalışmada fotoğraf makinesi ve kalem-kağıt yardımıyla görsel ve işitsel malzemeler kayıt altına alınmıştır. Halkbilimi bağlamında incelenen halk mutfağı çalışmasında, yiyeceklerin hazırlanması ve depolanması, yemek çeşitleri, mutfakta kullanılan araç ve gereçler, pişirme yöntemleri, yemeklerin sunumu, mutfak mimarisi ve törensel yemekler araştırılmıştır. Sonuç olarak bölgede değişmeye başlamış kültürün varlığı incelenmiş geleneksel kültür ve modern kültürün bölgeye yansıyan değişim bulguları çalışmada belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the place and importance of Posof cuisine in“Turkish Cuisine”the processes of change and transformation that it has gone through from the past to the present are examined. Social, economic, technological and political developments affected by the culinary culture of the values to be recorded without loss, the culinary culture of this richness is aimed to ensure the benefit of transferring to future generations. The study was conducted with people living in the region and all of the samples were women. Written and internet searched resources were collected and the necessary written resources were obtained from Ardahan University Central Library.Written and internet searched resources were collected and the necessary written resources were obtained from Ardahan University Central Library.The lack of a detailed study on the culinary culture of the Posof district in the surveys conducted before the start of the study was very effective in determining the research topic.In the study where“Face-to-Face Interview Method”was applied in "Natural Environment görsel, visual and audio materials were recorded with the help of camera and voice recorder. In the study of folk cuisine in the context of folklore, the preparation and storage of food, types of food, tools and equipment used in the kitchen, cooking methods, presentation of dishes, kitchen architecture and ceremonial dishes were investigated. As a result, the existence of the culture that started to change in the region was examined and the findings of change of traditional culture and modern culture reflected in the region were indicated in the study.