Geçmişten günümüze Türkiye'de Kürt sorunu: Bitlis ili örneği
Turkey's Kurdish problem from past to present: The case of Bitlis province
- Tez No: 654737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALPAY KARASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Azınlık, Kürt, Kürt Sorunu, Milliyetçilik, Osmanlı Devleti, PKK, Terör, Türkiye Cumhuriyeti, Minority, Kurdish, Kurdish Problem, Nationalism, Ottoman Empire, PKK, Terrorism, Republic of Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Kürt sorunu; Tanzimat Dönemi'nden beri süregelen, Cumhuriyet'in ilk yıllarında isyanlarla baş gösteren, 1970'lerde örgütlenen, 1980'lerde silahlanan, 1990'larda aldığı uluslararası görünümle beraber zirveye tırmanan ve 2000'lerde üzerinde farklı çözüm yolları denenen bir konudur. Uzun geçmişinin büyük bölümünde bir geri kalmışlık sorunu olarak görülen ancak yaklaşık kırk yıl önce bu özelliğinin yanında ulusal hatta uluslararası bir güvenlik problemi halini alan Kürt sorunu; yıllar içinde neden olduğu can ve mal kayıpları, göç dalgaları ve ekonomik külfetle beraber her zaman için Türkiye'nin başlıca meselelerinden biri olmuştur. Bir tarafta azınlık olmanın getirdiği kenetlenme ve“biz duygusu”Kürt milliyetçiliğini tetiklemişken diğer tarafta Kürtlerin zamanla artan talepleri ve medyanın da etkisiyle ortaya konulan“öteki duygusu”, Türk milliyetçiliğini daha da ateşli bir hale getirmiştir. Zamanla Türkiye'nin bir iç sorunu olmaktan çıkan mevzubahis konu, dış ilişkilerde de yer edinmeye ve dolayısıyla komşularla temasları da derinden etkilemeye başlamıştır. Bu durum günümüzde de gözle görülür bir biçimde devam etmektedir. Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalmış konulardan biri olan Kürt sorunu, zamanla büyümüş ve ülke sınırlarını aşmıştır. Özellikle son yıllarda terör örgütü PKK ve uzantılarına yapılan sınır dışı operasyonlar bunun en büyük kanıtıdır. Çalışmanın kaynak tarama aşamasında en çok göze çarpan şeylerden biri, konuyla alakalı yabancı yazarların ve/veya yabancı dilde yazılmış eserlerin fazlalığıdır. Bu da durumun beynelmilel bir hâl aldığını net biçimde gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
Kurdish Problem; it has been an ongoing issue since the Tanzimat Period, started with rebellions in the early years of the Republic, organized in the 1970s, become armed in the 1980s, climbed to its peak with the international outlook it took in the 1990s and on which different solutions were tried in 2000s. The Kurdish Problem, which had been seen as a problem of backwardness in most of its long history yet it become a national and even an international security problem in addition to this feature about forty years ago, has always been one of the main issues of Turkey with the losses of life and property, waves of migration and economic burdens it has caused over the years. On the one hand, the clenching of being a minority and the“sense of us”has triggered Kurdish nationalism, but on the other hand the increasing demands of the Kurds and the“sense of otherness”, which has also been influenced by the media, have made Turkish nationalism even more fervent. Over time, the issue, which has ceased to be an internal problem of Turkey, has started to take a place in foreign relations and therefore has a profound effect on the contacts with the neighbors. This situation continues visibly today. The Kurdish Problem, one of the issues inherited from the Ottoman Empire to the Republic of Turkey, has grown over time and crossed the borders of the country. Especially, cross-border operations performed against the terrorist organization PKK and its extensions in recent years are the greatest evidence of this. One of the most noticeable things in the source scanning process of the study was the excess of foreign authors and/or works written in foreign languages. This makes it clear that the situation has become international.