Investigating of early universe through equation of state of quark gluon plasma işbirlikçi gri yöneylem araştırma oyunları
- Tez No: 654774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GABER FAISAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: kuvark-gluon plazması, Friedmann diferansiyel denklemi, erken evresi, Quark-gluon plasma, Friedmann differential equations, early universe
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezde bazı termodinamik parametrelerin evrenin erken bir döneminde de˘gi¸simleri incelenmi¸stir. Bahsi edilen dönemde evren kuvark-gluon plazması adı verilen sıvı formda bir maddeyle dolu idi. Çalı¸sılan termodinamik parametreler enerji yo˘gunlu˘gu, basınç yo˘gunlu˘gu ve entropi yo˘gunlu˘gudur. Bu parametrelerin zamanla de˘gi¸simleri, Genel Görelilik'in bir denklemi olan ve enerji yo˘gunlu˘guna ba˘glı olarak yazılabilen Friedmann diferansiyel denklemi analitik olarak çözülerek elde edilebilmektdir. Bu tez çalı¸smasında Friedmann denklemine bag model yakla¸sımı çerçevesinde analitik çözümler elde dilmi¸stir. Ayrıca, basınç yo˘gunlu˘gu ve entropi yo˘gunlu˘gu için analitik çözümler sunulmu¸stur. Analitik çözümler temel alınarak ilgili termodinamik parametrelerin zamana ba˘glı de˘gi¸simlerini gösteren grafikler ve davranı¸sları üzerine tartı¸smalar sunulmu¸stur. Bu tartı¸smaların evrenin o erken evresine ı¸sık tutaca˘gını dü¸sünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this thesis we study the evolution of thermodynamics parameters in an epoch of the early universe. The universe in that epoch was filled by a fluid of quark gluon plasma.The thermodynamics parameters we study are the energy density, pressure density and entropy density. The time evolution of these parameters can be obtained upon solving Friedmann differential equations of the energy density, of the general relativity. In this thesis we provide analytic solutions for the Friedmann differential equation in the framework of the bag models. In addition, we present the results of the analytic solutions for pressure density and entropy density. Based on the analytic solutions, we present the plot of the time evolutions of these thermodynamics parameters and a discussion about their behavior will be provided. This will shed light on that epoch of the early universe.