Effects of various parameters on the static and dynamic characteristics in adhesively bonded joints
  1. Tez No: 65478
  2. Yazar: ALİ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SALİH TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bindirmeli yapıştırma bağlantısı, sonlu elemanlar metodu, yapıştırıcılar, gerilme dağılımı, doğal frekans, yapısal sönüm, reseptans, Adhesive bonded joints, adhesives, finite element method, stress analysis, natural frequencies, structural damping, receptance. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Yapıştırıcı kullanılarak yapılan bağlantılar, endüstride yaygın bir şekilde kullanıl maktadır. Vida, kaynak, lebim, perçin ve benzeri diğer bağlama elemanlarında ortaya çıkan delik açılması, termal etkiler gibi olumsuz faktörler yapıştırıcı ile elde edilen bağlantılarda söz konusu değildir. Son yıllarda kuvvetli yapıştırıcıların geliştirilmesiyle birlikte bu tür bağlantılarda hafiflik, hızlı montaj, sızdırmazlık, korozyon direnci, ısı ve ses yalıtımı, sönüm gibi özelliklerde de iyileştirmeler elde edilmiştir. Bu çalışmada, yapıştırıcı kullanılarak yapılmış, tek bindirmeli bağlantılarda, yayılı kuvvetler etkisi altında, gerilme dağılımları ve şekil değişimleri sonlu elemanlar metodu ile incelenmiştir. İncelemede, yapıştırılan malzemelerin özdeş olduğu, özdeş olmadığı ve bindirmenin uç kısımlarının perçinle takviye edildiği üç farklı durum ele alınmıştır. Sonuçlar, bütün gerilme bileşenlerinin dikkate alındığı üç boyutlu bir model üzerinde elde edilmiştir. Sonlu eleman modeli her düğümü üç serbestlik derecesine sahip sekiz düğümlü izoparametrik hacimsel elemanlardan oluşturulmuştur. Modelin sonlu sayıda elemanlara bölümlenmesi bilgisayarda otomatik olarak gerçekleştirilmiştir. Lineer elastik analiz sonucunda, üç farklı bindirmeli bağlantıda yerdeğiştirmeler, üç boyutlu model üzerinde gösterilmiştir. Bağlantı elemanları ve yapıştırıcı yüzeyi üzerinde hesaplanan gerilme dağılımları, ortalama kayma gerilmesine oranlanarak, yapıştırıcı uzunluğu ve derinliği boyunca, üç eksenli grafikler halinde verilmiştir. Elde edilen eşdeğer, asal, normal ve kayma gerilmesi bileşenlerinin dağılımları, üç boyutlu model üzerinde farklı renk tonları kullanılarak sunulmuştur. Çalışmanın dinamik analiz bölümünde, bindirmeli bağlantı, sol tarafından ankastre bir ince plak olarak modellenmiştir. Statik analizde kullanılan sonlu eleman esas alınarak sistemin düzlem içi titreşim analizi yapılmıştır Önce doğal frekanslar ve titreşim biçimleri çıkarılmış daha sonra yapısal sönüm kullanılarak nokta ve transfer reseptansları elde edilmiştir. Sönümün rezonans genliklerini önemli ölçüde düşürdüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Adhesively bonded lap joints are used extensively in industry. Some disadvantages like holes, thermal effects occurring in the bolted, welded, riveted, and soldered joints are not in question in adhesively bonded joints. Strong adhesive materials used in bonding have been greatly developed in recent years, and then the properties of lightness, sealing, corrosion resistance, heat and sound isolation, damping, and quickly mounting facility have been highly improved. In this work, stress and strain distributions in the adhesive bonded joints subjected to distributed forces are investigated using finite element method. Three different cases are considered, the bonded materials are the same, the bonded materials are different, and the bonded materials which are reinforced with rivets are the same. The investigation are conducted on a three dimensional model. The finite element model of the joint is obtained using isoparametric three dimensional elements having eight nodes with three degrees of freedom each. Mesh generation is accomplished automatically in computer. The displacements for three different adhesive bonded joints are shown on three dimensional models. The stress components and their distributions both on adhesive surface and on metallic elements are given in dimensionless form using three dimensional graphics considering the length and the width of the bonded region. The distributions of equivalent, principal, normal, and shear stresses are presented on the three dimensional model employing different color. For the dynamic analysis, the joint is modeled as a thin plate clamped from the left side. The in-plane vibration analysis is conducted considering the finite element used in stress analysis. The natural frequencies and mode shapes are obtained, and then point and transfer receptances are extracted employing structural damping. It is observed that the damping is greatly decreased the resonance amplitudes.