Tıbbi iktidar ve söylem: Sağlık programlarında bedenin inşası ve normalleştirme süreci
Medical power and discourse: Body struction and normalization process in the health shows
- Tez No: 654844
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ULUOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi İktidar ve Söylem, Cinsiyet Kimliği, Beden, Söylem Analizi, Medya, Medical Power and Discourse, Gender Identity, Body, Discourse Analysis, Media
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, medyada“hasta, anormal, çirkin, sakat”olarak damgalanan bedenler üzerinden kurulan tıbbi söyleme odaklanmaktadır. Bakış, söylem ve iktidar tarafından şekillenen tıbbi bilgi, medya aracılığıyla bedenleri denetlerken cinsiyete dair kalıp yargıları da yeniden üretmektedir. Bu kurgu etrafında şekillenen sağlık programlarında, uzman doktorlar ve medyatik figürler yer almaktadır.“Hasta”bedenler üretilmekte ve“tedavi etme”amacıyla söz konusu bedenler teşhir edilmektedir. Bu doğrultuda tez kapsamında, Show Tv'de yayınlanan Zahide Yetiş'le adlı sağlık programına konuk edilen Serap Demir'in bedeni üzerinden kurulan tıbbi söylem analiz edilmiştir. Programda Serap Demir'in boy uzunluğu tıbbileştirilmiş, cinsiyet kimliği tartışmaya açılmış, özel hayatı ve bedeni teşhir edilmiştir. Tüm bunlar“iyileştirme ve tedavi etme”amacıyla gerçekleştirilirken programda sağlamcı ideoloji yeniden üretilmiş ve freak showlara benzer bir temsil pratiği sergilenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, focuses on medical discourse established on bodies stigmatized as“sick, abnormal, ugly, disabled”in the media. Medical knowledge, shaped by gaze, discourse,and power, also reproduces stereotypical judgments about gender while controlling bodies through the media. Medical programs formed around this fiction include specialist doctors and mediatic figures.“Sick”bodies are produced and these bodies are exhibited for the purpose of“treating ”them. In this direction, within the scope of the thesis, the medical discourse established over the body of Serap Demir, who was hosted in the health show named Zahide Yetiş'le broadcast on Show TV, was analyzed. In the program, Serap Demir's height was medicalized, gender identity has been brought up for discussion and her personal life and body were exposed. While all these were carried out with the aim of“healing and treating”, the program reproduced the ideology of ability and demonstrated a representation practice similar to freak shows.