Ratlarda optik kiazmaya uygulanan deneysel bası sonrası optik sinirin demiyelinizasyon ve remiyelinizasyon süreçlerinin araştırılması
Investigation of demialinization and remialinization processes of the optical nerve after experimental pressure applied to optical scratching rats
  1. Tez No: 654947
  2. Yazar: ATAKAN EMENGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Optik sinir, Optik demiyelinizasyon, Remiyelinizasyon, Nöral dejenerasyon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve amaç: Sinir sisteminin rejenerasyon yeteneğinin kısıtlı olması, deneysel ve klinik olarak birçok çalışmanın ilgi alanı olmuştur. Santral sinir sisteminde; rejenere olan akson ve glial dokunun kolayca incelenebilir olması nedeniyle optik sinir, dejenerasyon modellerinde sık kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; yeni bir optik sinir dejenerasyon modeli sunarak, kitlesel basıya sekonder gelişen demiyelinizasyonun gösterilmesi ve özellikle sellar lezyonların eksizyonu sonrası optik sinir rejenerasyonunu hızlandıracak klinik çalışmalara yön vermektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma kırk adet Wistar albino sıçanları ile dört deney ve bir kontrol grubu oluşturularak yapıldı. Kontrol grubu dekapite edilerek optik sinirleri diseke edilerek çıkarıldı. Diğer gruptaki hayvanlar genel anestezi altında stereotaksi cihazından fikse edildi ve kranial atlas koordinatlarına göre bragmının 6,2mm önüne burrhole açılarak optik kiazma altına balon katater yerleştirildi. Demiyelinizasyon grubu 10.gün dekapite edildi. Remiyelinizasyon gruplarında ise katater 10.gün çıkarıldı ve hayvanlar bu işlemden 10 gün sora dekapite edildi. Gruplardan alınan optik sinir örnekleri gluseraldehitli solüsyona konuldu ve elektron mikroskobunda incelendi. Bulgular: Kontrol hariç, hafif ve ağır demiyelinizasyon ve remiyelinizasyon gruplarının hepsinde demiyelinizasyon, dejenerasyon ve miyelin kaybı, miyelin lamina ayrışması, aksonlarda ve glialarda vakuolizasyon gözlendi. Hafif bası sonrası değerlendirilen Grup 2 ve 4'te dejenerasyon orta şiddette izlenirken, Grup 3 ve 5'te koyu akson hasarlarının eşlik ettiği Wallerian dejenerasyonu hasarlarını gösteren siddetli dejenerasyon gözlendi. Grup 5 haricinde ortamda oligodendrosit varlığı izlenirken, Grup 5'te oligodendrositler izlenmeyip eritrosit ve lenfosit çoğunluğu gözlendi. Sonuç: Optik sinire kitlesel bası sonrası gelişen dejenerasyonu gösteren yeni bir modeli amaçlayan çalışmamız elektron mikroskobu altında incelenerek demiyelinizasyonu kontrol grubu hariç tüm gruplarda göstermiştir. Toksik ve kimyasal bir ajan kullanmadan dejenerasyonu göstereren bu yeni model, günümüzde hala anlaşılması güç olan remiyelinizasyon süreçleri için gelecekteki araştırmalara yön verecektir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: The limited regeneration ability of the nervous system has been the subject of many experimental and clinical studies. In the central nervous system; The optic nerve is frequently used in degeneration models because regenerated axon and glial tissue can be easily examined. The aim of this study is; to demonstrate demyelination secondary to mass compression by presenting a new optic nerve degeneration model and to direct clinical studies that will accelerate optic nerve regeneration especially after excision of sellar lesions. MATERIALS AND METHODS: This study was carried out with forty Wistar albino rats by forming four experimental and one control group. The control group was decapitated and removed by dissecting the optic nerves. The animals in the other group were fixed using the stereotaxy device under general anesthesia and a balloon catheter was placed under the optic chiasm by opening a burrhole 6,2 mm in front of the bragma according to the cranial atlas coordinates. The demyelination group was decapitated on the 10th day. In the remyelination groups, the catheter was removed on the 10th day and the animals were decapitated 10 days after this procedure. Optic nerve samples taken from the groups were placed in gluceraldehyde solution and examined under electron microscope. RESULTS: Demyelination, degeneration and loss of myelin, myelin lamina disintegration, and vacuolization of axons and glia were observed in all demyelination and remyelination groups after low and high compression, except the control group. While moderate degeneration was observed in Groups 2 and 4 evaluated after low compression, severe degeneration showing Wallerian degeneration damage accompanied by dark axon damage was observed in Groups 3 and 5. While oligodendrocytes were observed in the environment except for Group 5, oligodendrocytes were not observed in Group 5, but the majority of erythrocytes and lymphocytes were observed. CONCLUSION: Our study aimed at a new model that shows degeneration that develops after tumoral compression on the optic nerve, examined under electron microscope and demonstrated demyelination in all groups except the control group. This new model, which demonstrates degeneration without the use of a toxic and chemical agent, will guide future research for remyelination processes that are still elusive today.