Türkiye'deki ürologların son beş yıl içinde yaptığı yayınların çeşitli demografik özeliklere göre değerlendirilmesi
Evaluation of urologists in Turkey of their publication in the last five years,according to various demographic characteristics
  1. Tez No: 654955
  2. Yazar: GÜVEN AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRULLAH SÖĞÜTDELEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Atıf Sayısı, Ürolog, Yayın Kalitesi, Yayın Sayısı, Number of Citations, Number of Publications, Publication Quality, Urologist
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Türkiye'deki ürologların son beş yıl içinde yaptığı yayınların çeşitli demografik özeliklere göre değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Türkiye'de üroloji alanında çok sayıda uzman ve akademisyen çalışmakta ve yayın yapmaktadır. Yapılan yayınların sayısı, alınan atıflar ve yayınlandıkları dergilerin kalitesi üzerine bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmadaki amaç, uzman ve akademisyenlerin çeşitli demografik özellikleri incelenerek son beş yıl içindeki yaptıkları yayınların sayısını ve kalitesini ortaya koymaktır. Materyal ve Metod: Çalışmaya 1200 kişi dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan kişilerin bazı sosyodemografik özellikleri (yaş, unvan, çalıştıkları şehir tipi, şehrin bulunduğu coğrafi bölge, çalıştıkları hastane tipi), son beş yılda yaptıkları yayın sayısı, yayınların aldığı atıf sayısı, yayınların yayımlandıkları dergilerin indeks dergi olup olmaması, yazarların kaç yayında birinci yazar oldukları incelenmiştir. Kişilerin sosyodemografik özellikleri için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun veri tabanı; yayınlarla ilgili bilgiler için PubMed ve Google Scholar kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 (Chicago, IL, USA) istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde kategorik değişkenler için ki kare ve Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p˂0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 30-40 yaş arası ürologların, doçent doktorların, devlet üniversitesi ve özel üniversite hastanesinde çalışan ürologların daha fazla yayın yaptıkları, bu yayınlara daha fazla atıf aldıkları, yayınlarının indeks dergilerde daha fazla yayınladığı ve birinci yazar oldukları yayın sayısının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Ülkemizin tıbbi literatüre daha fazla katkı sağlaması için konuyla ilgili eğitim düzeyleri yükseltilebilir, bilgilendirilmeler yapılabilir ve farkındalık yaratılabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of urologists in Turkey of their publication in the last five years, according to various demographic characteristics Introduction and Aim: In the field of urology at numerous experts and academics working and publications in Turkey. No study has been conducted on the number of publications, citations received and the quality of the journals they have been published. The aim of this study is to reveal the number and quality of the publications they have made in the last five years by examining various demographic characteristics of experts and academics. Material and Methods: A thousand and two-hundred people were included in the study. Some socio-demographic characteristics of the participants (age, title, type of city they work in, geographical region of the city, type of hospital they work in), the number of publications they have made in the last five years, the number of citations of the publications, whether the journals they are published in are index journals, the number of first authors in the authors they are examined. Institution of Social Insurance database for sociodemographic characteristics of people; PubMed and Google Scholar were used for information on publications. SPSS 22.0 (Chicago, IL, USA) statistical package program was used to analyze the data. Chisquare and Kruskal Wallis tests were used for categorical variables in the statistical evaluation of the data. Statistical significance level in the analyzes was accepted as p˂0.05. Results: In our study, it was observed that urologists between the ages of 30-40, associate professors, urologists working in state universities and private university hospitals published more, received more citations to these publications, their publications were published more in index journals and the number of publications they were first authors was higher. Conclusion: In order for our country to contribute more to the medical literature, the level of education on the subject can be increased, information can be provided and awareness can be raised.