Pamukçu Höyük araştırmaları ışığında Balıkesir Ovası Tunç Çağı seramik kültürleri
Bronze Age pottery cultures of the Balıkesir Plain within the light of Pamukçu Höyük investigation
  1. Tez No: 655065
  2. Yazar: ENES CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkesir Ovası, Pamukçu Höyük, Tunç Çağı, Seramik, Balıkesir Plain, Pamukçu Höyük, Bronze Age, Pottery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Balıkesir Ovası günümüzde Balıkesir'e bağlı Altıeylül ve Karesi ilçelerini içine alan geniş bir alanı kapsamaktadır. Ovada yapılmış ilk arkeolojik araştırmaların üzerinden bir asır geçmiştir. Bu süre zarfında araştırmalar daha çok yüzey taraması şeklinde olmuş, seramik bulguları ve kısmen coğrafyayı yorumlamaya yönelik çalışmalar olmuştur. Ovadaki bu çalışmalar, 1936 yılında Robert Stewart'ın araştırmalarıyla başlamıştır. Sonraki yıllarda David French (1967) ve Mehmet Özdoğan'ın (1987) araştırmaları ile devam etmiştir. Balıkesir Ovası'nda son olarak Derya Yalçıklı tarafından yüzey araştırmaları yapılmıştır. Bir bölümüne benim de katıldığım bu araştırmalarda Balıkesir Ovası'ndaki pek çok yerleşme tekrar incelenmiştir. Bu araştırmada Pamukçu Höyük ve yakın çevresindeki yerleşmelerden toplanan seramiklerin değerlendirmesi üzerine olmuştur. Bu tez çalışmasında Balıkesir Ovası içinde bulunan ve Tunç Çağı'na tarihlenen Pamukçu Höyük, Değirmen Mevkii ve Asar Tepe seramikleri incelenmiştir. Seramik bulgularının geneline bakıldığında İlk Tunç Çağı'na tarihlenen siyah-kırmızı astarlı ve perdahlı seramiklerin yoğunluğu göze çarpar. Bu inceleme sonucunda ova içindeki pek çok höyük ile paralel bir seramik geleneğinin varlığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Balıkesir Plain covers a huge territory today which includes the zone such as Altıeylül and Karesi. It has been a century since the first archaeological excavations in the plain. In this period of time, much of the research were based on surface survey and the research were addressed to pottery findings and partly geography interpretations. These researches in the plain were started with the work of Robert Stewart (1936). In the following years, it carried on with the works of David French (1967) and Mehmet Özdoğan (1987). In the Balıkesir Plain, lately surface survey has been conducted by Derya Yalçıklı. In these researches, in some of which I also attended, many habitations were reexamined in the Balıkesir Plain. This research was about to the evaluations of the pottery gathered in Pamukçu Höyük and its close districts. In this thesis study, Pamukçu Höyük, Değirmen Mevkii and Asar Tepe pottery from Bronze Age were examined in the Balıkesir Plain. When the general findings of the pottery were taken into consideration, it was seen that there was intense red-black liner and polished pottery which were from Early Bronze Age. At the end of this study, it was understood that there was a pottery tradition parallel with many of the mounds in the plain.