Remisyon dönemindeki şizofreni tanılı hastalar ve bipolar bozukluk tanılı hastalar ile sağlıklı kontrollerde içgörü, içselleştirilmiş damgalanma başa çıkma tutumları ve işlevsellik
In patients with a diagnosis of schisophrenia and bipolar diagnosis in the remission period with healthy controls i̇nsight, internalized stigma, coping attitudes and functionality
- Tez No: 661701
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL GÖKA, DR. HASAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bipolar Bozukluk, İçgörü, İçselleştirilmiş Damgalanma, Başetme Stratejileri, İşlevsellik, Schizophrenia, Bipolar Disorder, Insight, Internalized Stigma, Coping Strategies, Functionality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giriş ve Amaç: Şizofreni ve bipolar bozukluk tanılı hastaların semptom remisyonuna rağmen işlevsellik düzeylerinin bir çok alanda etkilendiği bilinmektedir. Bu nedenle işlevselliğe etki eden faktörlerin bilinmesi önemlidir. Bu çalışma ile remisyon dönemindeki bipolar bozukluk tanılı hastaların ve şizofreni tanılı hastaların içgörü, içselleştirilmiş damgalanma, kullanılan başa çıkma yöntemleri ve işlevsellik açısından karşılaştırılması, İçgörü, içselleştirilmiş damgalanma, kullanılan başa çıkma yöntemlerinin birbirlerine ve işlevsellik üzerine etkilerinin araştırılması planlandı. Yöntem: Bu çalışmaya Ankara Şehir Hastanesi Psikiyatri polikliniğine başvuran, remisyon döneminde olduğu gösterilen 45 bipolar bozukluk tanılı hasta, resmiyon döneminde olduğu gösterilen 51 şizofreni tanılı hasta ve 63 sağlıklı birey dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen bipolar bozukluk tanılı hasta grubuna Sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği(HDDÖ), Young Mani Derecelendirme Ölçeği(YMDÖ), Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalama Ölçeği(RHİDÖ), Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği(COPE), Sosyal İşlevsellik Ölçeği, şizofreni tanılı hasta grubuna Sosyodemografik veri formu, PANNS, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği(CŞDÖ), Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalama Ölçeği(RHİDÖ), Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği(COPE), Sosyal İşlevsellik Ölçeği, Kontrol grubuna dahil edilen bireylere SCID-V görüşmesi ile majör psikiyatrik tanılar dışlanarak Sosyodemografik veri formu, Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği(COPE), Sosyal İşlevsellik Ölçeği uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda 45 bipolar bozukluk, 51 şizofreni ve 63 kontrol olmak üzere 159 katılımcının verileri incelendi. Şizofreni grubunda erkek katılımcıların(%72,5) diğer iki gruba oranla daha yüksek olduğu gözlendi. Kontrol grubunda evli olma oranı(%69,8), hastalık gruplarına göre anlamlı yüksekti. Eğitim süreleri ve çalışma oranlarına bakıldığında, kontrol grubunda her iki hastalık grubundan anlamlı yüksekti. Şizofreni (%42,6) ve bipolar bozukluk (%37,3) gruplarında, kontrol grubuna göre ailede psikiyatrik hastalık oranları istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Benzer şekilde ailede intihar girişimi öyküsü, şizofreni ve bipolar grubunda yüksekti. Şizofreni grubunda intihar girişimi öyküsü oranı %20, bipolar grubunda %29,4 olarak saptandı,vii kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti. İçselleştirilmiş Damgalanma (RHİDÖ) total puanları ve alt ölçek puanları açısından şizofreni ve bipolar bozukluk grupları arasında anlamlı fark olmadığı gözlendi. Zihinsel/davranışsal boşverme ve kabullenme tutumlarının, şizofreni ve bipolar grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek kullanıldığı görüldü. İçgörünün Üç Bileşeni Ölçeği (İÜBÖ) total puanları, bipolar bozukluk hastalarında, şizofreni hastalarına göre anlamlı yüksek bulundu. Şizofreni ve bipolar bozukluk tanılı hastalarda, uyumsuz başa çıkma yöntemlerinin ve yüksek içselleştirilmiş damgalanma düzeyinin intihar girişimi öyküsü ile ilişkili olduğu görüldü. Şizofreni ve bipolar bozukluk hastalarında uyumsuz başa çıkma yöntemlerinin; düşük içgörü, düşük işlevsellik ve yüksek içselleştirilmiş damgalanma ile ilişkili olduğu görüldü. İçgörü ve işlevsellik arasında zayıf pozitif korelasyon, içselleştirilmiş damgalanma ile işlevsellik arasında zayıf negatif korelasyon olduğu gözlendi. Sonuç: Ailede psikiyatrik hastalık olması(negatif), sosyal işlevsellik, eğitim süresi ve kadın cinsiyet içgörüyü yordayan faktörlerdi. Sosyal işlevsellik ve daha önce intihar girişimi öyküsü (negatif) içselleştirilmiş damgalanmayı yordayan faktörlerdi. İçgörü puanları, olumsuz başa çıkma (negatif), eğitim süresi , ailede psikiyatrik hastalık olması (negatif) işlevselliği yordayan faktörler olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although patients diagnosed with schizophrenia and bipolar disorder are in remission, it is known that their functionality levels are affected in many areas. For this reason, it is important to know the factors that affect functionality. In this study, it was planned to compare patients diagnosed with bipolar disorder in remission period and patients diagnosed with schizophrenia in remission in terms of coping methods using insight internalized stigmatization and functionality. In addition, it was planned to investigate the effects of coping methods using insight-internalized stigmatization on each other and functionality. Methods: In this study, 45 patients with bipolar disorder who were in remission, 51 schizophrenia patients who were shown to be in remission and 63 healthy individuals were included in this study. Socio-demographic data form, Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Young Mania Rating Scale (YMRS), Internalized Stigma in Mental Illnesses (ISMI), Coping Orientation to Problems Experienced (COPE) inventory, Social Functioning Scale(SFS) were administered to the patient group with bipolar disorder included in the study. Socio-demographic data form, PANNS, Calgary Depression Scale for Schizophrenia (CDSS), Internalized Stigma in Mental Illnesses (ISMI), Coping Orientation to Problems Experienced (COPE) inventory and Social Functioning Scale were administered to the patient group with a diagnosis of schizophrenia. Individuals(SFS) included in the control group were interviewed for SCID-V and major psychiatric diagnoses were excluded. Socio-demographic data form, Coping Orientation to Problems Experienced (COPE) inventory and Social Functioning Scale(SFS) were applied to the control group. Results: In our study, data of 159 participants, including 45 bipolar disorder, 51 schizophrenia and 63 controls, were examined. It was observed that male participants (72.5%) in the schizophrenia group were higher than the other two groups. The rate of being married in the control group (69.8%) was significantly higher than the disease group. It was observed that the control group was significantly higher than both groups in terms of training time and working rates. In schizophrenia (42.6%) and bipolar disorder (37.3%) groups, it was observed that the rate of psychiatric diseases in the family was statistically significantly higher than the control group. Similarly, the family history of suicide was higher in the schizophrenia and bipolar groups. The rate of suicide in the schizophrenia group was 20.0% and 29.4% in the bipolar group, which was significantly higher between these two groups compared to the control group. It was observed that there was no significant difference between the schizophrenia and bipolar disorder groups in terms of Internalized Stigma (ISMI) total scores and subscale scores. In the coping attitudes scale, it was observed that the mental / behavioral disengagement and acceptance strategy was used significantly higher in the schizophrenia and bipolar group compared to the control group. Total scores of the Insight Scale (IUAS) were found to be significantly higher in patients with bipolar disorder than in patients with schizophrenia. In patients diagnosed with schizophrenia and bipolar disorder, maladaptive coping methods and a high level of internalized stigma were found to be associated with a history of suicide attempt. In patients with schizophrenia and bipolar disorder, maladaptive coping methods were found to be associated with low insight, low functionality, and high internalized stigmatization. It was observed that there was a weak positive correlation between insight and functionality, and a weak negative correlation between internalized stigmatization and functionality. Conclusion: Psychiatric illness in the family (negative), social functionality, education time, and female gender were factors that predicted insight. Social functioning and a previous history of suicide attempt (negative) were predictors of internalized stigmatization. Insight scores, negative coping (negative), education time, family history of psychiatric illness (negative) were found to be predictive factors for functionality.