Obez veya fazla kilolu bireylerde monosit/HDL oranı insülin rezistansından bağımsız bir inflamatuar belirteç midir?
Is the monosite / HDL ratio in an obese or more weight indoor independent inflammatory indicator from insulin resistance?
- Tez No: 655144
 - Danışmanlar: UZMAN SELMA KARAAHMETOĞLU ÖZKAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
 - Anahtar Kelimeler: Obesity, insulin resistance, inflammation, monocyte / HDL ratio
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş: Obezite, vücutta sağlığı bozacak derecede anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanır. Obezite, tip 2 diyabet , metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon (HT), serebrovasküler hastalık, maligniteler, obstrüktif uyku-apne sendromu, non-alkolik karaciğer yağlanması, gastroözofagial reflü, polikistik over sendromu, osteoartroz, depresyon gibi birçok sağlık sorununa neden olan küresel bir bir sağlık sorunudur. Genetik, fizyolojik, davranışsal, sosyokültürel ve çevresel pek çok etmen obezite gelişimine zemin hazırlar. Adipositlerde oluşan hipertrofi, hiperplazi ve inflamasyon adipoz dokunun yapısında ve adipokinlerin sekresyonunda birçok değişikliğe yol açar. Adipositlerden IL-6 (interlökin-6), TNF-alfa(tümör nekroz faktör alfa), TGF-beta (transforming büyüme faktör beta), FGF (fibroblast büyüme faktörü), EGF(epidermal büyüme fakörü) gibi inflamasyonla ilişkili sitotoksinlerin salgılanması obezitenin inflamasyonla ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Çalışmamızda obez ve fazla kilolu kişilerde insülin direncinden bağımsız olarak inflamasyon olup olmadığını araştırmayı amaçladık. İnflamasyonu göstermek için son çalışmalarda sık kullanılan, maliyeti az ve hızlı sonuç veren monosit /HDL oranı (MHO)'nı kullandık. Yöntem : Ankara Şehir Hastanesi dahiliye polikliniğine Aralık 2019 ile Nisan 2020 arasında başvuran fazla kilolu ve obez hastalar dışlama kriterlerine göre değerlendirildi, prospektif olan çalışmamız için sözel ve yazılı bilgilendirme yapıldı. 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Fizik muayene bulgularında bel, kalça çevresi, boy, kilo değerleri ile biyokimyasal ve hematolojik laboratuvar sonuçları kaydedildi. Verilerin analizinde Statiscal package for the social sciences(SPSS) 17.0 programı kullanıldı. Bulgular : Çalışmaya 89 erkek ve 111 kadın olmak üzere toplam 200 hasta alınmıştır. Hastaların yaş ortalaması 43'tür. Hastaların 93'ü fazla kilolu 107'si obezdir. 89 hastada insülin direnci tespit edildi. Fazla kilolu ve obez grup karşılaştırıldığında, obez olan hasta grubunda bel, kalça, insülin ve HOMA değerleri anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Ancak bu iki grup arasında MHO açısından anlamlı fark yoktu. İnsülin direnci olan ve olmayan hasta grubu karşılaştırıldığında insülin direnci olan grupta kilo, sistolik kan basıncı, BKİ, bel, kalça, AKŞ, MHO daha yüksek, HDL değeri daha düşük saptandı. İnsülin direnci olup obez olan hasta grubu , insülin direnci olmayıp obez olan hasta grubu ile karşılaştırıldı. İnsülin direnci olup obez olan hastalarda AKŞ, MHO daha yüksek tespit edildi. Erkek cinsiyette, kadın cinsiyete göre MHO yüksek saptandı. Sonuç : Obezitenin insülin direncinden bağımsız olarak inflamasyonla ilişkisini araştıran çalışmamızda inflamasyon belirteci olarak son çalışmalarda sık kullanılan MHO kullanıldı. Bu çalışmada erkek cinsiyette, kadın cinsiyete göre MHO yüksek saptandı. Çalışmamızda insülin direnci olan fazla kilolu ve obez hastalarda insülin direnci olmayanlara göre MHO anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Obezitede inflamasyonu tetikleyen asıl faktörün insülin direnci olduğu sonucuna vardık. Anahtar kelimeler : Obezite, insülin direnci, inflamasyon, monosit /HDL oranı
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Obesity is defined as an abnormal or excessive accumulation of fat in the body that can impair health. Obesity is a global health problem that causes type 2 diabetes, metabolic syndrome, cardiovascular diseases, hypertension (HT), cerebrovascular disease, malignancies, obstructive sleep-apnea syndrome, non-alcoholic liver fatty, gastroesophagial reflux, polycystic ovary syndrome, osteoarthrosis, depression. Many genetic, physiological, behavioral, sociocultural and environmental factors provide a basis for the development of obesity. Hypertrophy, hyperplasia and inflammation in adipocytes lead to many changes in the structure of adipose tissue and secretion of adipokines. The secretion of inflammation-related cytotoxins such as IL-6, TNF-alpha, TGF-beta, FGF, EGF from adipocytes suggests that obesity is associated with inflammation. In our study, we aimed to investigate whether there is inflammation in obese and overweight people independent of insulin resistance. To demonstrate inflammation, we have used the monocyte / HDL ratio, which is frequently used in recent studies, with a low cost and fast results. Methods: Overweight and obese patients who applied to the Ankara City Hospital internal medicine clinic between December 2019 and April 2020 were evaluated according to exclusion criteria, and verbal and written information was provided for our prospective study. 200 patients were included in the study. In physical examination findings, waist, hip circumference, height, weight values and biochemical and hematological laboratory results were recorded. Statiscal package for the social sciences (SPSS) 17.0 program was used to analyze the data. Results: A total of 200 patients, 89 males and 111 females, were included in the study. The average age of the patients is 43. Of the patients, 93 were overweight and 107 were obese. Insulin resistance was detected in 89 patients. When overweight and obese groups were compared, waist, hip, insulin and HOMA values were significantly higher in the obese patient group. However, there was no significant difference between these two groups in terms of monocyte / HDL ratio. When the patient group with and without insulin resistance was compared, weight, systolic blood pressure, BMI, waist, hip, fasting glucose, monocyte / HDL ratio were higher and HDL value was lower in the group with insulin resistance. The patient group who was insulin resistant and obese was compared with the group of patients who were not insulin resistant but obese. Fasting glucose, Monocyte / HDL values were higher in patients who were insulin resistant and obese. In male sex, MHR rate was higher than female sex. Conclusion: In our study investigating the relation of obesity with inflammation regardless of insulin resistance, monocyte / HDL ratio, which is used frequently in recent studies, was used as an indicator of inflammation. In this study, the rate of MHR was higher in male sex than female sex. In our study, MHR value was found to be significantly higher in patients with overweight and obese patients with insulin resistance than those without insülin resistance. We concluded that the main factor triggering inflammation in obesity is insülin resistance.