Erişkin obez kadın bireylerde fıbrınogen-lıke proteın 1 (FGL-1) düzeyi ile antropometrik ölçümlerin ve subklinik inflamasyonun ilişkisinin incelenmesi
The relationship between fibrinogen-like protein-1 (FGL-1) levels and anthropometric measures and subclinical inflammation in obese turkish women
  1. Tez No: 840926
  2. Yazar: GÜLŞAH HACIMURTAZAOĞLU DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ENGİN ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, FGL-1, hepassosin, subklinik inflamasyon, kronik düşük dereceli inflamasyon, antropometrik ölçümler, Obesity, FGL-1, hepassocin, subclinical inflammation, chronic low-grade inflammation, anthropometric measurements
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite, dünya çapında artan sıklığı, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemesi, sebep olduğu hastalıklar ve oluşturduğu mali yük itibariyle küresel çapta bir halk sağlığı sorunu haline gelen kronik bir hastalıktır. Obezite temelinde kronik düşük dereceli inflamasyon zemininde gelişerek devam eden süreçte ilişkili hastalıklara sebep olur. Bu nedenle, obezite izlenen bireylerin subklinik inflamasyonla ilişkili parametrelerinde artış görülebilir. Fibrinogen-like protein 1 (FGL-1) de temel olarak hepatositlerden salınan bir hepatokin olup, obezite gibi kronik inflamatuvar süreçlerde serum seviyelerinin arttığı bazı çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu çalışmada, obez erişkin kadın bireylerde serum FGL-1 düzeylerinin Beden Kitle İndeksi (BKİ), antropometrik ölçümler, visseral obezite indekslerinden; Visseral Adipozite İndeksi (VAİ), A Body Shape Index (ABSI), Lipit Birikim Ürünü İndeksi (LBÜİ) ve c-reaktif protein (CRP), nötrofil/lenfosit (NLO), platelet/lenfosit (PLO), lenfosit/monosit (LMO) ve monosit/HDL (MHO) oranları gibi inflamasyon parametreleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'ne 2 Mayıs-23 Haziran 2023 tarihlerinde başvurmuş 18-50 yaş arası, bilinen ek hastalığı veya ilaç kullanım öyküsü olmayan 170 kadın hasta prospektif ve kesitsel olarak dahil edildi. Hastalar, BKİ'ye göre sırasıyla; 18,5- 24,9 kg/m2 (sağlıklı grup), 25,0-29,9 kg/m2 (fazla kilolu grup), 30,0 kg/m2 ve üzeri (obez grup) olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Hastaların demografik ve etiyolojik veriler kayıt altına alınarak 8-10 saatlik gece açlığından sonra sabah hemogram ve biyokimyasal analizleri, FGL-1 ve prokalsitonin (PCT) düzeyleri çalışılmak üzere hastalardan kan alındı. Hastaların kliniğe başvuru anındaki BKİ, bel çevresi (BÇ), kalça çevresi (KÇ) , bel/kalça (BKO) ve bel/boy oranı (BBO); VAİ, ABSI ve LBÜİ antropometrik ölçütleri kaydedildi. Sonuçlar gruplar arasında karşılaştırıldı. Ayrıca obez gruba korelasyon analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda, obezite düzeyinde artış ile birlikte serum FGL-1 düzeyinde anlamlı artış saptandı. PCT ile ise gruplar arasında anlamlı ilişki gözlenmedi. Bunun yanında sağlıklı gruptan obez gruba doğru; lökosit, platelet, CRP, lenfosit ve MHO'da artış saptanmaktayken; PLO, LMO, NLO, monosit, nötrofil ve ferritin ile anlamlı ilişki olmadığı görüldü. Ayrıca obez grupta FGL-1 ile PLO, BKO ve BBO pozitif korelasyon göstermiş olup istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Benzer şekilde obez grupta, VAİ ile LBÜİ ve TG/HDL oranı arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamızda literatürde yapılmış çalışmalara ek olarak, erişkin obez kadın bireylerde, FGL-1 ile PLO, BKO ve BBO arasında pozitif korelasyon saptadık. FGL- 1'in BKO ve BBO pozitif korelasyonu, FGL-1 ile obezite arasındaki ilişkiyi ortaya koyması açısından kıymetlidir. FGL-1'in ayrıca PLO ile pozitif korelasyonu, FGL- 1'in inflamasyon ve vücut yağ dağılımı ile ilişkili bir belirteç adayı olabileceğini düşündürmektedir. Ek olarak, çalışmamızda obez grupta MHO ile VAİ, LBÜİ ve TG/HDL arasında pozitif korelasyon, PLO ile ise negatif korelasyon saptadık. Literatür taramamıza göre çalışmamızdaki her 2 bulgu ilk defa saptanmış olup bu açıdan literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Obesity is a chronic disease that has become a global public health issue due to its increased prevalence worldwide, its negative impact on quality of life, associated diseases and the economic burden that it causes. Obesity leads to related diseases based on sustained chronic low-grade inflammation. Therefore, increased parameters associated with subclinical inflammation may be observed in obese individuals. Fibrinogen-like protein 1 (FGL-1) is primarily a hepatokine released mainly from hepatocytes, and some studies have shown that its serum levels increase in chronic inflammatory processes such as obesity. This study aims to investigate the relationship between serum FGL-1 levels and Body Mass Index (BMI), anthropometric measurements, visceral obesity indexes; Visceral Adiposity Index (VAI), A Body Shape Index (ABSI), Lipid Accumulation Product Index (LAPI), and inflammation parameters such as c-reactive protein (CRP), neutrophil/lymphocyte (NLR), platelet/lymphocyte (PLR), lymphocyte/monocyte (LMR), and monocyte/HDL (MHR) ratios in obese adult female individuals. Materials and Methods: A total of 170 female patients between the ages of 18-50 who applied to the Internal Medicine Clinic of Health Sciences University Bağcılar Training and Research Hospital between May 2nd and June 23rd, 2023, without a history of known additional diseases or medication use, were included prospectively and cross-sectionally. Patients were divided into three groups according to BMI; 18,5- 24,9 kg/m2 (healthy group), 25,0-29,9 kg/m2 (overweight group), and 30,0 kg/m2 and above (obese group). The demographic and etiological data of the patients were recorded, and blood samples were taken after an overnight fast of 8-10 hours for morning hemogram and biochemical analyses, as well as for the determination of FGL-1 and procalcitonin (PCT) levels. The clinic recorded anthropometric measurements such as; BMI, waist circumference (WC), hip circumference (HC), waist/hip ratio (WHR), and waist/height ratio (WHtR) of the patients, along with their VAI, ABSI, and LAPI. The results were compared between the groups. In addition, correlation analysis was performed in the obese group. Results: In our study, a significant increase in serum FGL-1 levels was observed as the level of obesity increased. There was no significant difference between groups with PCT. In addition, from the healthy group to the obese group; an increase was detected in leukocyte, platelet, CRP, lymphocyte, and MHR, while there was no significant relationship with PLR, LMR, NLR, monocyte, neutrophil, and ferritin. Furthermore, in the obese group, FGL-1 showed a statistically significant positive correlation with PLR, WHR, and WHtR. Similarly, in the obese group, a positive correlation was found between VAI and LAPI and TG/HDL ratio. Conclusion: In addition to the studies conducted in the literature, we found a positive correlation between FGL-1 and PLR, WHR, and WHtR in adult obese female individuals. The positive correlation of FGL-1 with WHR and WHtR is valuable in demonstrating the relationship between FGL-1 and obesity. Furthermore, the positive correlation of FGL-1 with PLR suggests that FGL-1 may be a candidate biomarker of inflammation and body fat distribution. Additionally, in our study, we found a positive correlation between MHR and VAI, LAPI, and TG/HDL in the obese group, and a negative correlation with PLR. According to our literature review, these two findings are original, and our study contributes to the literature in this respect.