Anjiyografik trombektomi yapılan hastalarda kullanılan anestezi yönteminin hemodinamik stabilite ve postoperatif sağ kalıma etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of anesthesia method used in patients undergoing angiographic thrombectomy on hemodynamic stability and postoperative survival
  1. Tez No: 655201
  2. Yazar: SABINA UMUDOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HEVES KARAGÖZ, DOÇ. DR. BAŞAK AKÇA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, endovasküler trombektomi, nöroradyoloji, anestezi süresi, 90 günlük sağkalım
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Yönteminin Hemodinamik Stabilite Ve Postoperatif Sağkalıma Etkisinin Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD. Uzmanlık Tezi. Ankara 2020. Akut iskemik inme tedavisinde endovasküler trombektomi kanıta dayalı şekilde altın standart tedavi yöntemidir. Endovasküler trombektomi, genel anestezi veya bilinçli sedasyon altında uygulanabilmektedir. İşlem sonucunda ise başarılı rekanalizasyona rağmen klinik iyileşme her zaman sağlanamamaktadır. Bu çalışmanın amacı, işlem sırasında uygulanan anestezi yönetiminin, işlem süresince ve sonrasında hastaların genel durumlarını ve sağ kalımlarını nasıl etkilediğini retrospektif olarak incelemektir. Etik kurul onamı alınmasını takiben, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 1 Ocak 2015 – 31 Aralık 2019 tarihleri arasında akut iskemik inme tanısıyla girişimsel radyoloji tarafından endovasküler trombektomi işlemi yapılan hastaların dosyaları incelenmiş, arşiv ve sistem kayıtlarından toplam 203 hastaya ulaşılmıştır. Anestezi, endovasküler trombektomi işlemi ve nöroloji yoğun bakım tedavi bilgilerine ulaşılabilen 102 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Uygulanan anestezi protokolü, hastaların demografik verileri, işlem süresince kan basıncı, SpO2, EtCO2, kan glikoz düzeyi, vücut sıcaklığı anestezi kayıtlarından, postoperatif mortalite ve sağkalım süreleri ise sistem kayıtlarından bulunarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik verileri, ASA sınıflaması ve eşlik eden hastalıkların tipi ve görülme sıklıkları açısından anlamlı fark görülmemiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre 90 günlük sağkalım açısından en belirleyici faktörlerin intraoperatif kan şekeri düzeyleri ve anestezi süresi olduğu belirlenmiştir. Diğer faktörlerden bağımsız olarak intraoperatif dönemde kan şekerinin 140 g/dL'den yüksek olmasının mortalite riskini 4,712 kat arttırdığı görülmüştür. Anestezi süresindeki her 60 dakikalık artış ise mortalite riskini diğer faktörlerden bağımsız olarak 1,996 kat arttırdığı görülmüştür.Çalışmamızda değerlendirdiğimiz parametrelerden elde ettiğimiz sonuçlara göre, bu hasta grubunda mortalite oranını en aza indirmek amacıyla peroperatif dönemde sıkı şekilde kan şekeri kontrolü yapılmasının mutlak bir gereklilik olduğu düşünülmektedir. Anestezi süresinin mortaliteye etkisi düşünüldüğünde ise hazırlıkların tam olarak yapıldıktan sonra işleme başlanması, işlem uzadığında ekibin konuyla ilgili bilgilendirilmesi ve sonrasında da bu hastaların yoğun bakım şartlarında çok yakın takibinin yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Endovascular thrombectomy is the gold standart therapy for acute ischemic stroke treatment. Endovascular thrombectomy can be used under either general anesthesia or conscious sedation. Despite succesful recanalisation, clinical improvement might not always be seen at the end of the procedure. The aim of this study is to evaluate the effect of the anesthetic method on patients' morbidity and mortality retrospectively. After obtaining Institutional Ethical Board approval, we searched for the medical records of acute iscemic stroke patients who underwent endovascular thrombectomy therapy by interventional radiology department between january 2015-december 2019. We enrolled 102 of 203 patients in our study due to the missing records. Anesthetic induction technique, demographic variables, hemodynamic variables, EtCO2, blood glucose levels and body temperature were recorded. There were no significant difference between patients in terms of demografic variables, ASA scoring and concommittant diseases. According to our results, the most decisive factors for 90 day survival were blood glucose level and total anestesia time during procedure. When evaluated independent from other factors, blood glucose levels above 140 mg/Dl can increase mortality rates 4,712 times. Every 60 minute additional anestesia time, independent from other factors will increase mortality risk 1.996 times. According to the parameters which we obtained from our study, we conclude that tight glucose control should be applied perioperatively to reduce the mortality rates. Also in order to decrease anesthesia it is crucial to complete necessary preparations before anesthesia induction and inform the team when procedure is prolonged and follow up those patients closely in intensive care units. KEY WORDS: acute iscemic stroke, endovascular thrombectomy, neuroradiology, anesthesia time, 90 day survival