Çağatay Türkçesi ve Özbek Türkçesindeki isim varlığı üzerine bir inceleme
Researech on the presence of nouns in Chagatay Turkish and Uzbek Turkish
  1. Tez No: 655211
  2. Yazar: FADİME NUR KOCAAĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Özbek Türkçesi, İsimler, Anlam Değişmeleri, Chagatay Turkish, Uzbek Turkish, Meaning Changes, Nouns
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 885
Özet
Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıl başlarından 20. yüzyıl başlarına kadar Orta Asya'da yaşayan Türkler tarafından kullanılan yazı dilinin adıdır. Bu yazı dili bugün Özbek Türkçesi ve Yeni Uygur Türkçesi olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu çalışmada Çağatay Türkçesi ile onun devamı olarak görülen Özbek Türkçesinde kullanılan isim varlığı karşılaştırılmış ve bu isim varlığının hem ses bilgisi, hem şekil bilgisi hem de anlam bilgisi özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Tezde ayrıca 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadarki süreçte Türkçenin gelişmesine bağlı olarak Özbek Türkçesinde kullanımdan düşen isimler ile Çağatay Türkçesinde kullanılmadığı halde Özbek Türkçesinde kullanılmaya başlanan isimlerle ilgili tespitlere de yer verilmiştir. Bu tez için eserler üzerinden bir tarama yapılmamış, çalışma daha önce yayınlanmış sözlükler üzerinden yapılmıştır. Çağatay Türkçesi için Suat Ünlü tarafından 2013 yılında yayınlanan“Çağatay Türkçesi Sözlüğü”ile Özbek Türkçesi için Emek Üşenmez, Saidbek Boltabayev ve Gülşah Tuğlacı'nın 2016 yılında yayınlamış oldukları“Özbekçe-Türkçe Sözlük”adlı eserler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Chagatay Turkish is the noun of the written language used by Turks living in Central Asia from the beginning of the 15th to the early 20th century. This written language continues its existence today as Uzbek Turkish and New Uyghur Turkish. In this study, the nouns used in Chagatay Turkish and Uzbek Turkish, which is seen as its continuation, were compared and the phonetic, morphological and semantic properties of this noun entity were tried to be determined. In the thesis, due to the development of Turkish from the 15th century to the 19th century, the nouns that have fallen out of use in Uzbek Turkish and the nouns that have been used in Uzbek Turkish although they are not used in Chagatay Turkish are also included. A scan of the works was not conducted for this dissertation, the study was conducted through previously published dictionaries.“Turkish Uzbek Dictionary”published by Suat Unlu in 2013 for chagatay Turkish and“Uzbek-Turkish dictionary”published by Emek Ushenmez, Saidbek Boltabayev and Gulshah Tuglachi in 2016 were used for Uzbek Turkish.