İlhan Usmanbaş'ın hayatı ve çağdaş Türk müziğine katkıları
The life of Ilhan Usmanbas and its importance in modern music history
- Tez No: 655210
- Danışmanlar: DOÇ. ÜLVİYYE GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İlhan Usmanbaş, Çağdaş Türk müziği, Viyolonsel, raslamsallık, 12-ton sistemi, Ilhan Usmanbas, Contemporary Turkish Music, Cello, aleotary, 12-Tone System
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İlhan Usmanbaş, Çağdaş Türk Müziği'nin en önemli temsimcilerinden biridir. Yeni kurulan Cumhuriyet'in aydınlanma devrimi sırasında kalıpları yıkarak, çağdaş müzik alanında yaptığı çalışmalarla önemli başarılara imza atmıştır. Besteci, viyolonsel icracısı ve orkestra şefi olarak birçok esere imza atmış, ünü yaşadığı coğrafyanın ötesine geçmiştir. Bu çalışmada dünyaca ünlü viyolonselci, besteci ve orkestra şefi İlhan Usmanbaş'ın yaşam öyküsü, etkilendiği müzik akımları ve besteciler, müzik tarihinde bıraktığı izler incelenmiştir. Belge tarama türündeki bu araştırmada Atatürk'ün başlattığı müzik devrimi, İlhan Usmanbaş'ın çocukluğu ve öğrenim hayatı, uluslararası kariyeri ve eserleri gibi dönemsel ve işlevsel açıdan ele alınan bölümler halinde aktarılmıştır. İlhan Usmanbaş bestecilik hayatında pek çok sanatsal akımdan etkilenerek, farklı müzik malzemeleri kullanarak birçok eser ortaya çıkarmıştır. Usmanbaş'ın eserlerinde, ister Neo-Klasik akımın diliyle yazılmış olsun, ister 12-ton sistemini ya da raslamsallık öğelerini kullanmış olsun, disiplinli ve özenli çalışmaları dikkat çeker. Yaşam öyküsünde aktarılan bilgilere dayanılarak, kendisinin müzik tarihindeki yeri saptanmış ve yaşam öyküsünün önemli notları kronolojik bir biçimde sıralanmıştır. Buna ek olarak yapıtları ve diskografisi aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ilhan Usmanbas is one of the most important representatives of Contemporary Turkish Music. During the enlightment revolution of newly established Republic, he demolished usual patterns with his work in the field of Contemporary Turkish Music and gained enormous success. He has produced many works as a composer, celloist and conductor. His fame has gone far beyond his country. In this study , as a celloist, composer and conductor, Ilhan Usmanbas' life and his music, composers that influenced Ilhan Usmanbas and also his influence on Turkish Modern Music has examined. This research is in the format of a literature review of music revolution started by Ataturk, namely dividing the material into sections such as Ilhan Usmanbas's childhood, education and international career. Throughout his composing adventure, Ilhan Usmanbas was influenced by a lot of music trends, produced numerous works by using various musical materials. All the Usmanbas' creations, either written by the language of Neo-Classical trend, or by 12-tone system, or by using aleatoric elements, their common points are to be the outputs of diciplined and devoted work. In this study his role in the history of Turkish Contemporary Music has been examined and highlights of his life story sequenced chronologically in accordance with the information presented in the first part. His works and discography are also find place in this study.