Bağımsız denetimde iç denetim faaliyetlerinden ve iç denetçilerden yararlanılması: Bağımsız denetçiler üzerine bir araştırma
Benefiting internal audit activities and internal auditors in independent audit: A research on independent auditors
- Tez No: 655229
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, İç Denetim, Bağımsız Denetçi, İç Denetçi, Independent Audit, Internal Audit, Independent Auditor, Internal Auditor
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çalışmada, bağımsız denetçilerin denetim faaliyetleri sırasında iç denetim fonksiyonu çalışmalarından ve iç denetçilerden yararlanıp yaralanmadıkları ve nasıl bir iş birliği içerisine girdikleri araştırılmıştır. Türkiye Bağımsız Denetim Standardı 610, bağımsız denetçilerin çalışmalarında, iç denetçi çalışmalarından yararlanılabileceğini belirtmektedir. Bu standart çerçevesinde, bağımsız denetçilerin hangi koşullarda iç denetim fonksiyonu çalışmalarından ve iç denetçilerden yararlanabilecekleri ve iç denetim fonksiyonundan ne ölçüde yararlandıkları çalışmanın konusudur. Çalışmanın problemi bağımsız denetim sürecinde, iç denetim fonksiyonu çalışmalarından ve iç denetçilerden yararlanılıyor mu, yararlanılmıyor mu? Yararlanılıyor ise ne düzeyde yararlanıldığının araştırılmasıdır. 610 no'lu Uluslararası Denetim Standardı genel anlamda, iç denetim ve iç denetim fonksiyonu çalışmaları hakkında açıklamalara yer vermektedir. Standartta; iç denetimin kapsam ve amaçları, iç denetim ile bağımsız denetçi arasındaki ilişki, iç denetimin anlaşılması ve ilk değerlendirme, iş birliğinin zamanlaması ve koordinasyon, iç denetim fonksiyonu çalışmalarının değerlendirilmesi ve test edilmesi başlıkları adı altında detaylı bir biçimde açıklanmaktadır. Çalışmanın temel amacı ülkemizde bağımsız denetim yapılan işletmelerde, iç denetim fonksiyonu çalışmalarından ve iç denetçilerden yararlanılıp yararlanılmadığı ve nasıl bir iş birliği yaptıkları konusunda bağımsız denetçiler üzerine araştırma yapılarak ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktır. Çalışma ile ilgili veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Teorik çerçeveden hareketle, iç denetim standartları ve 610 no'lu BDS dikkate alınarak anket metni hazırlanmıştır. Çalışmada, BDS 610 no'lu standartta önerildiği üzere bağımsız denetçilerin, denetledikleri işletmelerin iç denetim fonksiyonu çalışmalarından ve iç denetçilerinden yararlandıkları ortaya çıkmıştır. Bağımsız denetçilerin, iç denetim fonksiyonunun çalışmalarından ve iç denetçilerinden yararlanıp yararlanmayacağına karar vermesine yönelik değerlendirme yaparken organizasyonel bağımsızlık ve tarafsızlık en önemli kriterler olarak belirlenmiştir. Çalışmada, iç denetim fonksiyonu çalışmasından ve iç denetçilerden önemli yanlışlık riski belirlenirken iç kontrolün değerlenmesi sırasında yararlanıldığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışmada, bağımsız denetçiler ile iç denetçilerin iş birliğini koordinasyon içerinde gerçekleştirdikleri, etkin iletişim kurarak bağımsız denetim kalitesinde olumlu etki yarattıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated whether the independent auditors benefited from the internal audit function and internal auditors during the audit activities and how they cooperated. Turkey Independent Auditing Standard 610, in the work of the independent auditors, internal auditors can benefit from study indicate. Within the framework of this standard, the conditions under which independent auditors can benefit from internal audit functions and internal auditors and to what extent they benefit from the internal audit function are the subjects of the study. The problem of the study is, in the independent audit process, is the internal audit function and internal auditors used or not? If it is benefited, it is to investigate the level of utilization. 610 International Standard on Auditing generally includes explanations about internal audit and internal audit function works. In the standard; The scope and objectives of internal audit are explained in detail under the headings of the relationship between internal audit and the independent auditor, understanding and initial evaluation of internal audit, timing and coordination of cooperation, evaluation and testing of internal audit functions. The main purpose of the study is to exhibit in detail whether independent auditors benefit from the internal audit function studies and internal auditors and how they cooperate with them in the companies that are audited independently in our country, by making research on independent auditors. The survey method was used as a data collection tool for the study. Based on the theoretical framework, the questionnaire text was prepared by taking into account the internal audit standards and BDS No. 610. In the study, it was revealed that the independent auditors benefited from the internal audit functions and internal auditors of the companies they audited, as recommended in the standard no 610 of BDS. Organizational independence and objectivity have been determined as the most important criteria when evaluating whether the independent auditors will benefit from the work of the internal audit function and internal auditors. In the study, it was revealed that the internal audit function and internal auditors were used during the evaluation of internal control while determining the risk of material misstatement. In addition, it was revealed in the study that the independent auditors and internal auditors cooperate in coordination and create a positive effect on the quality of the independent audit by establishing effective communication.