İç denetim uygulamalarının bağımsız denetim etkinliğindeki rolü: Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler üzerine bir inceleme
The role of internal audit practices in independent audit effectiveness: A study on companies listed on Borsa Istanbul
- Tez No: 955423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Borsa İstanbul, Denetim, İç Denetim, İç Kontrol, Independent Audit, Borsa Istanbul, Audit, Internal Audit, Internal Control
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
SEÇER, Naciye. İç Denetim Uygulamalarının Bağımsız Denetim Etkinliğindeki Rolü: Borsa İstanbul'da İşlem Gören Şirketler Üzerine Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bu araştırmanın temel amacı, iç denetim uygulamalarının bağımsız denetim etkinliğinde oynadığı rolü, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler üzerinden incelemektir. Şirketlerin zaman içerisinde gelişen faaliyetleri ve küresel çapta yaptıkları çalışmaları nedeniyle şirketlerin mali tabloları içinde aktardığı bilgilerin gerçeği doğru bir şekilde yansıtmaması ve mali tablo kullanıcılarına yanlış bilgiler sunması benzeri negatif yönlü durumlar meydana gelmektedir. Bağımsız denetimle birlikte şirketlerin mali tablolarında aktarılan bilgilere olan güven artırılmaya çalışılmaktadır. Ancak bağımsız denetimciler de denetlemiş oldukları şirketin çalışanı olmadıkları için şirketin iç denetimciler kadar şirket faaliyetleri bağlamında yerine getirilen faaliyetlere hakim olmamaktadırlar. Verimli ve güçlü iç denetim faaliyetleri gerçekleştirilen şirketlerde bağımsız denetimciler, iç denetim faaliyetlerinden faydalanmaktadırlar. Böylece bağımsız denetimciler, tek başlarına fark edemeyecekleri birçok konu hakkında iç denetimcilerden bilgi elde etmektedirler. Araştırmada belirlenmiş olan amaç doğrultusunda ilk olarak konuyla ilgili kapsamlı bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen literatür taraması sonucunda konuyla ilgili ulaşılan araştırma ve çalışmalar detaylı bir şekilde incelenip analiz edilerek araştırmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
SEÇER, Naciye. The Role of Internal Audit Practices in Independent Audit Effectiveness: A Study on Companies Listed on Borsa Istanbul, Master's Thesis, Ankara, 2025. The main purpose of this research is to examine the role played by internal audit practices in independent audit activity through companies traded on Borsa Istanbul. Due to the activities of companies that have developed over time and the work they do on a global scale, negative situations such as the information transmitted by companies in their financial statements does not accurately reflect the truth and provides incorrect information to financial statement users occur. Along with the independent audit, we are trying to increase the confidence in the information provided in the financial statements of companies. However, since independent auditors are not employees of the company they have audited, they do not dominate the activities performed in the context of the company's activities as much as the internal auditors of the company. Independent auditors benefit from internal audit activities in companies where efficient and strong internal audit activities are performed. Thus, independent auditors obtain information from internal auditors about many issues that they might not have noticed on their own. In line with the purpose determined in the research, a comprehensive literature review on the subject was carried out first. As a result of the literature review conducted, the research and studies obtained on the subject were examined and analyzed in detail and the conceptual framework of the research was formed.