Re-ornamentation from traditional to contemporary: The Case study of historical Antakya houses
Gelenekselden çağdaş mimariye süslemede yenilikçi yaklaşımlar: Tarihi Antakya evleri üzerine inceleme
- Tez No: 655239
- Danışmanlar: DR. BUĞU ŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mimari, Süsleme, Motif, Geleneksel, Yenilikçi süsleme, Architecture, Ornamentation, Motif, Traditional, Re-ornamentation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tarihi süreçte estetik kaygılarla yapılan süsleme, fark edilme, ayırt edilme, simgeselleşme, zenginleştirme kavramlarıyla özdeşleşen boyutta karşımıza çıkmış ve yapının özgünlüğünü belirleyen nitelik olmuştur. Karmaşık bir mimari unsurdan çok daha fazlası olan süslemenin derinlemesine incelenmesi, yeniden ortaya çıkışı, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak ele alınacaktır. Kültürel tarzlar, her güncellemesinde bir yandan sürekliliği sağlar, öte yandan evrenselliğe kapı açar. Geleneksel anlayışların aksine, çağdaş mimarideki süsleme, dijital ortam aracılığı ile sanal gerçekliğin önemsiz aleminde genişlediği için yeni yönlerle yüklüdür. Süsleme, binayı çevreye bağlayan, insanları tarih ve kültürle birleştiren bir köprü görevi görür. Bu nedenle süsleme, binanın, çevrenin ve tüm kentsel bağlamın yerel kimliği için sürdürülebilirlik çerçevesinde bir araçtır. Tarih boyunca birçok uygarlığa ve kültüre ev sahipliği yapmış olan Antakya, köklü bir geçmişe sahiptir. Dini ve kültürel bir merkez olması sayesinde dünyanın önemli kentleri arasında yer almıştır. Çağlar boyunca kent doğal afetler, savaşlar, çeşitli bunalımlara şahit olmuştur. Büyük değişimler geçirmiş yine de var olmaya devam etmiştir. Nihayetinde günümüzdeki şeklini almıştır. Şimdiki konumu ile Türkiye'nin en güneyinde yer alan ve Akdeniz'in doğuna kıyısı bulunan Hatay ilinin merkez ilçesi olan Antakya birçok kültürel değerini korumaya devam etmektedir. Kentin en eski yerleşim yerleri olan ve karakteristik özelliklerini korumaya devam eden tarihi evler Antakya'nın kültürel hafızasında önemli bir yere sahiptir. Tarihi Antakya evlerinin karakteristik mimari özelliklerinden bir tanesi olan süsleme programlarının incelenmesi, bu inceleme sonucunda özellikle taş üzerine işlenmiş süsleme detayları ele alınarak seçilmiş olan desenden yola çıkarak yenilikçi bir yaklaşım ile nasıl bir tasarım fikri ortaya koyulabileceğini tartışmayı amaçlamaktadır. Antakya'da bulunan geleneksel konutların süsleme programlarını inceleyerek, yapılan araştırmalar ve elde olan veriler ışığında kavramsal bir tasarım pavyonu yaratmaktır. Yapı tasarımını geleneğe dayandırmak: ve ona atıfta bulunmaktır. Bu doğrultuda genel bir incelemeden sonra detaylı bir şekilde ele alınarak: incelenecek olan konut Fehim Paşa Evi'dir. Antakya'da Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan Fehim Paşa Evi, 19. Yüzyıla tarihlenen değerli bir eski eserdir. Tarihi konutta bulunan çeşitli süsleme öğelerinin incelenmesi ile seçilen süsleme detayı üzerinden proje tasarım aşamasını şekillendirmektir amaç. Bununla birlikte süslemeler üzerinde bulunan motiflerin de ne anlam ifade ettiği, mimari yapılarda kullanımının ve toplumsal hayatla ilgili neler anlattığının araştırmasını yaparak kısaca açıklamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
The ornamentation made with tasteful worries in the chronicled procedure showed up in a measurement that was related to the ideas of acknowledgement, qualification, symbolization, advancement and turned into the quality that decides the innovation of the structure. Will be blessed to receive break down the ornamentation, which is substantially more than a complex engineering component, and to reappear socially, socially and monetarily. Social styles guarantee coherence in each update, then again, make the way for all-inclusiveness. Despite conventional understandings, the trimming in contemporary design is stacked with new headings as it grows in the inconsequential domain of computer-generated reality through computerized media. The ornamentation is an interpreter and extension that associates the structure with nature and interfaces individuals with history and culture; hence, the adornment is a supportability device for the neighbourhood character of the structure, the earth, and the whole urban setting. Antakya, which has been home to numerous human advancements and societies from the beginning of time, has a long history. It is one of the significant urban areas of the world inferable from been its strict and social focus. All through the ages, the city saw catastrophic events, wars and different emergencies. It has experienced powerful changes, however, despite everything exists. It in the end took its current status. Situated in the south with Turkey's present area and have the coast toward the east of the Mediterranean, Antakya, the focal region of Hatay territory keeps on securing numerous social qualities. Authentic houses, which are the most seasoned settlements of the city and keep on keeping up their trademark highlights, have a significant spot in the social memory of Antakya. The investigation of ornamentation programs, which is one of the trademark compositional highlights of verifiable Antakya houses, means to examine what plan thought can be advanced with a creative methodology dependent on the chose to design, particularly considering the elaborate subtleties engraved on stone. Toward this path, the house to be inspected is a Fehim Pasha House, which will be analysed in detail after a general examination. Fehim Pasha House, situated on Kurtuluş Avenue in Antakya, is an important old structure going back to the nineteenth century. This undertaking means to shape the venture confıguration stage through the omamentation detail chose by analysing the different ornamenting components in chronicled lodging. Additionally, it is attempting to clarify quickly what the themes on the adornments mean, their utilization in compositional structures and what they state about the public activity.