Engil vadisindeki (Van gölü güneydoğusu) kuvaterner yaşlı akarsu ve göl çökellerinin jeolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the geological properties of the quaternary fluvial and lacustrine deposits in the engil valley (se part of lake Van)
- Tez No: 655252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu, Gürpınar Fayı, Jeomorfoloji, Sedimantoloji, Van, Yapısal jeoloji, Eastern Anatolia, Geomorphology, Gürpınar Fault, Sedimentology, Structural geology, Van
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Arap ve Avrasya plakaları arasındaki çarpıĢma zonunun hemen kuzeyinde bulunan Van Gölü Havzası, K-G sıkıĢma etkisi altında Pliyosen'de meydana gelmiĢtir. Havza, içerisinde dünyanın en büyük soda gölü olan Van Gölü'nü bulundurmaktadır. Van Gölü'ne boĢalan en büyük drenaj sistemlerinden biri olan Engil Nehri'nin vadisinde gözlenen, Kuvaterner yaĢlı travertenler ile gölsel ve akarsu çökellerinin sedimantolojik, jeomorfolojik ve yapısal jeolojik özelliklerinin belirlenmesi bu tez çalıĢmasının konusunu oluĢturmaktadır. Metamorfik kayaçlar, ofiyolitler ve türbidit çökellerinden oluĢan bir temel üzerinde bulunan Engil Vadisi içerisinden, vadiyi D-B doğrultulu olarak kesen Gürpınar Fayı geçmektedir. Kuzeye eğimli bir ters fay özelliği gösteren Gürpınar Fayı'nın konumu ve depremselliği, bu tez çalıĢması kapsamında yapısal ve jeomorfolojik verilerle ortaya konulmuĢtur. Yapılan arazi çalıĢmaları, Engil Vadisi'nin ve içerisinde bulunan kayaç gruplarının jeolojik geliĢiminde Gürpınar Fayı'nın önemli rolü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Lake Van Basin located in the northern part of the collision zone between the Arabian and Eurasian plates was formed by N-S compressional regime in Pliocene. The basin contains the largest soda lake of the world namely Lake Van. Engil River is one of the largest drainage systems discharging to the Lake Van. Determination of the sedimentological, geomorphological, and structural properties of the Quaternary travertines with fluvial and lacustrine deposits in this river's valley is the is the subject of the thesis. Engil Valley located on the basement rocks composed of metamorphic, ophiolitic and turbiditic rocks has been deformed by E-W trending Gürpınar Fault. The location and seismicity of the Gürpınar Fault, which has a character of northerly dipping reverse fault, has been revealed with structural and geomorphological data within the scope of this thesis study. According to field study, The Gürpınar Fault has a major role for the geological evolution of the Engil Valley and the rocks observed inside of it.