Aile hekimlerinin yaşlı hasta görüşmelerinde yaşadıkları zorluklar üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the challenges that family physicians encounter in elderly patient meetings
  1. Tez No: 655288
  2. Yazar: YAPRAK SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZEL DİŞCİGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı Hasta, Aile Hekimliği, Görüşme Zorlukları, Elderly Patient, Family Medicine, İnterview Difficulties Contact Address: [email protected]
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yaşlı nüfusun artması ile birlikte yaşlı sağlığı giderek daha çok önem kazanmaktadır. Birinci basamağın ilk temas noktası olması sebebiyle aile hekimleri yaşlı sağlığında önemli görevler üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı; aile hekimlerinin yaşlı hastalarla yaptığı görüşmelerde karşılaştıkları zorlukların niteliksel özelliklerini ortaya koymaktır. Ocak 2020 – Mart 2020 tarihleri arası 3 odak grup görüşmesi yapılarak toplam 22 hekim ile görüşülerek yaşlı hasta görüşmelerinde karşılaşılan zorluklar üzerine açık uçlu sorular sorulmuştur. Ses kayıt cihazı ile toplanan veriler niteliksel olarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucu“yaşlı hasta”,“birinci basamak hekimliği”,“hastaya ait faktörler”,“hekimin çözüm yolu”ve“hekimin hissi”temaları belirlenmiştir. Katılımcılarımızın çoğu görüşme sürecinde hastaya ait engellerin görüşme zorluklarına sebep olduğunu ifade etmiştir. Bu engellerde en çok vurgulanan hastaya ait iletişim engelleri ve polifarmasidir. Nitekim bu engeller karşısında çözüm yolu olarak empati, güven ortamı ve aile hekimliği disiplininin bir parçası olan bütüncül yaklaşım en çok vurgulanan öğelerdir. Yaşlıların yalnızlığı da bütün katılımcılar tarafınca ifade edilmiştir. Yaşlı hastaların özellikleri, diğer hastalardan farkları, yaşlı hastaların sağlığa bakış açısı, başvuru nedenleri, refakatçi, hastanın hissettikleri, hastaya ait fiziksel engeller, birinci basamak ortamı, ikinci ve üçüncü basamak hekimliğinden farkı, bakımın sürekliliği, fiziksel engellerde çözüm yolu, ASM fiziki koşulları, hekime saygı duyma, hekimin olumlu, olumsuz ve değişen hisleri diğer alt temalarımızdır. Sonuç olarak yaşlı hasta görüşmesinde hasta ile kurulan iletişim, tıbbi bilgi ve donanım kadar önem arz etmektedir. Katılımcılarımızın ifadesi doğrultusunda hastanın memnuniyeti tıbbi bilgiden bağımsızdır ve uygun iletişimle zorluklar aşılabilir.
Özet (Çeviri)
Elderly health is becoming more and more important with the increase in the elderly population. Family doctors undertake important duties in elderly health, as they are the first point of contact of the first step. The purpose of this study is to reveal the qualitative characteristics of family doctors' difficulties in interviews with elderly patients. In 3 focus group interviews between January 2020 and March 2020, a total of 22 family doctors were asked open-ended questions about the difficulties encountered in elderly patient interviews. The data collected with a voice recorder were analyzed qualitatively. As a result of the analyzes, the themes of“elderly patient”,“primary care”,“patient-related factors”,“solution of the physician”and“feeling of the physician”were determined. Most of our participants stated that the disabilities of the patient caused the difficulties of interviewing during the interview process. The most emphasized in these obstacles; patient's communication barriers and polypharmacy. As a matter of fact, as a solution for these obstacles; the empathy, trust environment and the holistic approach that is part of the family medicine discipline are the most emphasized elements. Loneliness of the elderly was also expressed by all participants. Characteristics of elderly patients, differences from other patients, elderly patients' perspective on health, reasons for application, companion, patient's feelings, patient's physical barriers, primary care environment, difference from secondary and tertiary medicine, continuity of care, solution of physical disabilities, Familiy Health Center's physical conditions, respect for the physician, positive, negative and changing feelings of the physician are our other sub-themes. As a result, communication with the patient in the elderly patient interview is as important as medical information and equipment. In line with the statements of our participants, patient satisfaction is independent of medical knowledge and difficulties can be overcome with appropriate communication.