Atıcılarda üst ekstremite nöromusküler kontrolü ve yaralanma riskinin stabilite ile ilişkisi
The relationship between upper limb neuromuscular control and injury risk and stability in shooters
  1. Tez No: 655300
  2. Yazar: MELİS YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN AYTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Atıcılık, nöromusküler kontrol, stabilite, Shooters, Neuromuscular Control, Stability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı, atıcılarda üst ekstremite nöromusküler kontrolü ve yaralanma riskinin stabilite ile ilişkisini araştırmak idi. Çalışmaya lisanslı olarak Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu'na kayıtlı, en az 1 aydır profesyonel olarak havalı veya ateşli silah atıcılığı yapan 31 sporcu dahil edildi. Sporcuların sosyodemografik özellikleri sorgulandı. Nöromusküler kontrol değerlendirmesi üst ekstremite kapalı kinetik zincir stabilite testi ile yapıldı. Sporcuların“core”stabiliteleri yüzüstü, sırtüstü ve lateral köprü testleri ile değerlendirildi. Sporcuların servikotorakal bölge vücut sıcaklığı FLIR-E5 termal kamera (FLIR Systems OU, Estonia) ile ölçüldü. Maksimum sıcaklık derecesi ve maksimum sıcaklık görülen kas kaydedildi. Sporcuların üst ekstremite nöromusküler kontrolleri ile sağ lateral ve sol lateral“core”stabiliteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki saptandı (p0,05). Çalışmaya katılan sporcuların servikotorakal bölge maksimum sıcaklık bölgeleri sağda ve solda en sıcaktan başlamak üzere trapez üst parçası, rhomboid, supraspinatus ve infraspinatus olarak saptandı. Sporcuların servikotorakal bölge sol üst kadran maksimum sıcaklıkları ile yüzüstü“core”stabiliteleri arasında anlamlı pozitif ilişki görüldü (p0,05). Sonuç olarak; atıcılara üst ekstremite nöromusküler kontrolünün“core”stabiliteden etkilenebileceği ve üst ekstremite yaralanmalarından üst trapez kasının sorumlu olabileceği düşünüldü. Bu nedenle fizyoterapistlerin atıcıları değerlendirirken ve egzersiz verirken üst trapez kasını ve stabiliteyi de içeren değerlendirme yöntemleri kullanmalarını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was investigate the relationship between upper limb neuromuscular control and injury risk and stability in shooters. 31 athletes who have been shooting with air pistol or pistol for minimum 1 month, and are registered to Shooting and Hunting Federation of Turkey were included in the study. The demographic characteristics of the athletes were questioned. Neuromuscular control was assessed by using upper extremity closed kinetic chain stability test. Supine, prone and lateral bridge tests were used to assess core stability of athletes. Body temperature of the cervicothoracic region of the athletes was measured by FLIR-E5 thermal camera (FLIR Systems OU, Estonia). The maximum temperature and the muscles that shown the maximum temperature was recorded. A positive statistical relationship (p0.05) can not be detected. The cervicothoracic areal maximum thermal values observed from the warmest through coldest areas namely at upper trapezius muscle, rhomboid, supraspinatus, and infraspinatus at the right and left sides. A meaningful relationship between the Atheles' left upper scale cervicothoracic areas' maximum temperatures and facedown core stabilities is detected (p0.05) can not be detected. Consequently, it can be argued that the upper extremity controls can be affected by the core stability and the upper trapezius muscle can be responsible for upper extremity injuries. As a result, when the physiotherapists evaluate and prescribe exercises to athletes, they should use methods that includes upper trapezius muscle and stability assessments.