Modeling land use/land cover change using remote sensing and geographic information systems: A case study of Gaza strip, Palestine
Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak arazi kullanımı / arazi kapak değişimi modelleme: Gazze şeriti, Filistin örneği
- Tez No: 655355
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI MUSTAFA KANDIRMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Arazi Kullanımı, Arazi Örtüsü, Sınıflandırma, Uzaktan algılama, GIS, Gazze şeridi, Landuse, Landcover, Classification, Remote sensing, GIS, Gaza strip
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Arazi kullanımı / örtüsü değişiklikleri, esas olarak doğal olaylar ve insan kaynaklı faaliyetler tarafından yönlendirilen ve dolayısıyla doğal ekosistemi etkileyecek değişiklikleri yönlendiren yaygın ve hızlanan bir süreçtir. Peyzaj modellerini anlamak, insan faaliyetleri ile doğal fenomenler arasındaki değişiklikleri ve etkileşimleri, uygun arazi yönetimi ve karar iyileştirme için çok önemlidir. Bu çalışmada, arazi tüketim oranını ve Uzaktan Algılama (RS) kullanarak son yirmi yılda meydana gelen değişiklikleri tespit etmek amacıyla Filistin'deki Gazze şeridinin arazi kullanımı / örtüsünün durumunu haritalamak için bir girişimde bulunulmuştur. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS). Landsat uydu görüntüleri 2000 ile 2020 arasındaki farklı dönemler için. Landsat Tematik Haritacısı (TM), Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma (USGS) Sitesi tarafından satın alındı. ArcGIS 10.7 Yazılımında maksimum olabilirlik tekniği kullanılarak denetimli sınıflandırma metodolojisi kullanılmıştır. Çalışma alanının görüntüleri bitki örtüsü, çorak, yerleşim ve su kütlesi olmak üzere dört farklı sınıfa ayrılmıştır. Sonuçlar, son yirmi yılda bitki örtüsü, yerleşik arazi ve su kütlesinin% 0,18 (0,65 km2),% 36,59 (60,90 km2) ve% 0,31 (1,45 km2) oranında arttığını göstermektedir. çorak arazi ise sırasıyla% 37,17 (135,08 km2) azalmıştır. Tez, Gazze şeridinin doğası ve değişiminin yeri için dijital değişim tespit tekniklerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Land use/cover changes is a widespread and accelerating process, mainly driven by natural phenomena and anthropogenic activities, which in turn drive changes that would impact natural ecosystem. Understanding landscape patterns, changes and interactions between human activities and natural phenomenon are essential for proper land management and decision improvement. An attempt is made in this study to map out the status of land use/cover of Gaza strip, in Palestine in view to detect the land consumption rate and the changes that has taken place during the last two decades using Remote Sensing (RS) and Geographical Information System (GIS). Landsat satellite imageries of For different periods between 2000 to 2020. Landsat Thematic Mapper (TM) were acquired by United States Geological Survey (USGS) Site. Supervised classification methodology has been employed using maximum likelihood technique in ArcGIS 10.7 Software. The images of the study area were categorized into four different classes namely vegetation, barren, built-up and water body. The results indicate that during the last two decades, vegetation, built-up land and water body have been increased by 0.18% (0.65 km2),36.59% (60.90 km2) and 0.31% (1.45 km2). while barren land have decreased by 37.17% (135.08 km2) respectively. The thesis highlights the importance of digital change detection techniques for nature and location of change of the Gaza strip.