Comparison of eating attitudes and behaviors between obese and non-obese female individuals applied to A private clinic
Özel bir kliniğe başvuran kilolu olan ve kilolu olmayan kadın bireyler arasında yeme tutum ve davranışlarının karşılaştırılması
- Tez No: 655424
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Yeme Tutum Testi, Yeme Tutum Bozukluğu, Antropometrik Ölçüm, Eating Attitude Test, Eating Attitude Disorder, Anthropometric Measurement
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, Özel bir kliniğe başvuran kilolu olan ve kilolu olmayan kadın bireyler arasında ağırlık yönetiminin, yeme tutumu ve davranışları üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Özel bir kliniğe başvuran 19-65 yaş arasında kilolu ya da kilolu olmayan 200 kadın bireyle gerçekleştirilmiştir. Bireylerin sosyo-demografik özellikleri, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları araştırmacı tarafında hazırlanan anket formu ile katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmış olup ve antropometrik ölçümleri kaydedilmiştir. Bireylerin beslenme alışkanlıkları anketimizde bulunan sorular ile belirlenmiştir. Bireylerin yeme tutum bozukluğu riskini saptamak için 26 sorudan oluşan Yeme Tutum Testi (YTT-26) kullanılmıştır. Çalışmaya katılan olguların Yeme Tutum Testi (YTT-26) iç tutarlılığı α=0,848 olarak saptanmıştır. Olguların %31,5'inde (n=63) anormal yeme davranışı olduğu gözlenmiştir. Bu konu üzerinde daha fazla çalışma yapılması ve yeme tutum ve davranışlarının obezite üzerindeki etkilerinin aydınlatılması, obezitenin tedavisinde ve önlenmesinde faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to examine the effect of weight management on eating attitude behaviors among overweight and non-overweight women who applied to a private clinic. The study was carried out with 200 women who were overweight or not overweight between the ages of 19-64 who applied to a private clinic. The socio-demographic characteristics, health status, and nutritional habits of individuals were applied to the participants by face-to-face interview method, and anthropometric measurements were recorded. Nutritional habits of individuals are determined by the questions in our survey. Eating Attitude Test (EAT-26) consisting of 26 questions was used to determine the risk of eating attitude disorder of individuals. The internal consistency of Eating Attitude Test (EAT-26) of the patients participating in the study was found to be α = 0.848. Anormal eating behavior was observed in %31,5 (n=63) of the cases. Further study on this issue and clarifying the effects of eating disorders on obesity will be beneficial in the treatment and prevention of obesity.