Bir model kara taşıtının (Ahmed Body) geometrik modifikasyonlarının hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizi ve optimizasyonu
Computational fluid dynamics analysis and optimization of geometric modifications of a model road vehicle (Ahmed Body)
- Tez No: 655447
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ATAKAN AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sürükleme Katsayısı, Taşıma Katsayısı, Model Kara Taşıtı Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Geometrik Modifikasyon, Drag Coefficient, Lift Coefficient, Model Road Vehicle, Computational Fluid Dynamics, Geometric Modification
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada 35°'lik arka eğim açısına sahip olan model kara taşıtının (Ahmed Body) aerodinamik verimliliğini arttırmak için modelin arka kısmına plaka yerleştirilmiş, tavan paneline belirli oranlarda eğim verilmiş ve alt gövdenin arka uç kısmına 10°'lik bir açı verilerek model kara taşıtının (Ahmed Body) geometrisi değiştirilmiştir. Bu geometrik değişiklikler model kara taşıtına (Ahmed Body) ayrı ayrı uygulanıp daha sonrasında bir araya getirilerek model kara taşıtının (Ahmed Body) aerodinamik katsayılarına olan etkisi incelenmiştir. Model kara taşıtına (Ahmed Body) Reynolds sayısı 2,8x106 olarak alınarak ve k-epsilon türbülans modeli seçilerek hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizi farklı geometrik modifikasyonlara ait modellere uygulanmıştır. Sürükleme ve taşıma katsayılarında azalma elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a spoiler was placed at the rear of the model to increase the aerodynamic efficiency of the model road vehicle (Ahmed Body) with a 35° rear slant angle, the ceiling panel was tilted at certain rates and the geometry of the model road vehicle (Ahmed Body) was changed by giving a 10° angle to the rear end of the lower body. These geometric changes were applied separately to the model road vehicle (Ahmed Body) and then combined together to examine the effect on aerodynamic coefficients of the model road vehicle (Ahmed Body). The Reynolds number of the model road vehicle (Ahmed Body) is 2,8x106 and computational fluid dynamics analysis was applied to models related to different geometric modifications by taking and selecting k-epsilon turbulence model. A decrease in drag and lift coefficients was obtained.