Çağdaş sanatta etik
Ethics in contemporary art
  1. Tez No: 655504
  2. Yazar: ESRA ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KAVUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Ahlak, Etik Felsefi Düşünürler, İntihal, Esinlenme, Çağdaş Sanat, Ethics, Morality, Ethical Philosophers, Plagiarism, Inspiration, Contemporary Art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sanat, çağlar boyunca insan ile olan ilişkisini sürdürebilen bir olguya sahip olmuş, insanların anlatım diline dönüşerek devamlı bir gelişim ve değişim sürecine girmiştir. Duygularını ve düşüncelerini anlatım dili olarak kullan sanatçılar, yapıtlarında estetik değerler üzerine yorumlama getirirken, gelişen ve değişen çağa ayak uyduran sanatçının, sanata karşı bakış açısında yeni eğilimler meydana gelmiştir. Bu eğilimlere bağlı olarak ortaya çıkan değişimlerin ürünleri özellikle Modern Sanatta başlarken, Çağdaş sanatta en üst mertebeye ulaşmıştır. Git gide özgürlük alanını genişleten sanatçılar resim sanatında önemli bir konu olarak görülen etik ve estetik değerlerden arınarak ürünler ortaya koymaya başlamışlardır. Tez kapsamının içeriğini oluşturan Çağdaş Sanatta Etik başlıklı tezin birinci bölümünde etik ve ahlak kavramlarının anlamları üzerinden yola çıkarak aralarında ki ilişkiler irdelenmiştir. Ardından etik problemlerin kapsamı içeresinde yer alan intihal kavramı üzerinde bilgiler verilerek, etik felsefi düşünürlerin etik kavramına ilişkin görüşlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde esinlenme fikrinden yola çıkılarak, Çağdaş Sanat öncesi etik algısı doğrultusunda sanat felsefesinin konumuna, sanatçı ve etik arasındaki ilişkiye, sanatçıların başyapıtları kendi üsluplarıyla yorumlamalarına dair karşılaştırma yapılırken, Duchamp'ın anlatım dilinin estetik ve etik bağlamda anlamlandırılmasına gidilmiştir. Tezin son bölümünde ise Çağdaş Sanat yapıtlarında varlığını gündeme getiren etik tartışmalara belirli akımlar ve sanatçılar dâhilinde ( Kavramsal Sanat, Fluxus, Arte Povera, Enstalasyon, Performans Sanatı, Postmodernizm, Bio Art) yer verilmiş olup, etik bir sorun olarak nitelendirilen intihal kavramı üzerinde durularak örnekler ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the ages, art has always been a phenomenon that is able to maintain a relationship with human beings and has entered a process of continuous development and change by transforming into humans' language of expression. While artists who use their emotions and thoughts as their language of expression interpret aesthetic values in their works, the artists who keep up with the developing and changing times have developed new tendencies in their perspectives of art. The products of the changes resulting from these tendencies started to occur especially in Modern Art and have reached the highest level in Contemporary Art. Artists who gradually expanded the area of freedom have started to produce products free of ethical and aesthetic values, which are seen as important issues in the art of painting. In the first part of the thesis titled Ethics in Contemporary Art, which constitutes the content of the scope of the thesis, the relationships between the concepts of ethics and morality were addressed based on the meaning of these concepts. Then, information on the concept of plagiarism, which is within the scope of ethical problems, was given and the opinions of ethical philosophers on the concept of ethics were presented. In the second part, based on the idea of inspiration, comparisons were made regarding the position of the philosophy of art, the relationship between the artist and ethics, and the interpretation of the masterpieces by the artists in their own styles in line with the ethical perception in pre-contemporary art, and Duchamp's language of expression was interpreted within the aesthetic and ethical context. In the last part of the thesis, the ethical debates that bring their existence forward in Contemporary Art works were presented within certain trends and artists (Conceptual Art, Fluxus, Arte Povera, Installation, Performance Art, Postmodernism, Bio Art), and the concept of plagiarism which is described as an ethical problem was discussed with examples.