Geri Dön

Nebevî sünnete göre eğitimde teşvik ve cezalandırma yöntemleri

According to the prophetic guidance (nabawi sunnah) encouragement and punishment methods in education

  1. Tez No: 655531
  2. Yazar: ZEKERİYA ATİLLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 127

Özet

“Nebevi sünnete göre eğitimde teşvik ve cezalandırma yöntemleri”adlı bu çalışma, giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında, Muhammed, eğitim, eğitimde teşvik, ceza ve ecir gibi bazı kavramlar açıklanmıştır. Daha sonra Hz. Muhammed'in (s.a.v.) sahabeye ve özellikle çocuklara karşı tutumu üzerinde durulmuştur. Ayrıca tarihi gelişim içinde Arap toplumundaki ve diğer toplumlardaki eğitime bakış açısı ele alınmıştır. Birinci bölümde, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) çocuk ve insan sevgisi, onlara karşı şefkati, onları eğitirken uyguladığı sevgiye dayalı teşvik ve ödül içeren eğitim metodları, yetişkin sahabileri eğitirken kullandığı eğitim metodları, teşvikler ve elde ettiği olumlu sonuçlar belirtilmiştir. Bu metodları uygularken önplana çıkardığı ilkelerden bahsedilmiştir. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) câhiliye zümresini, medenî bir topluluk düzeyine getirirken, kullandığı metodlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) sahabeyi eğitirken, yaptıkları hatalı davranışlara karşı onlara gösterdiği tepkiler ve uyguladığı cezalar, bu cezaların sonuçları ve tarih boyunca eğitimde kullanılan, hatalara karşı cezalandırma yöntemlerinden örnekler verilmiştir. Sonuç kısmında ise Nebevi Sünnete göre eğitimde kullanılan teşvik ve cezalandırma yöntemlerinin eğitim sistemine etkisi ve sonuçları ele alınmış ve bu yöntemlerin günümüz eğitim sistemine ışık tutması üzerinde durulmuştur.

Özet (Çeviri)

This study titled“Methods of encouragement and punishment in education according to the Nebevi Sunnah”consists of an introduction, two sections and a conclusion. In the introduction part, some concepts such as Prophet, Companions, encouragemnet, punisment and incentives (reward) in education are emphasized. Then, the attitude of the Messenger of Allah (s.a.v.) towards the Companions and especially towards the children is emphasized. Also, in the historical development, the point of view of education in Arab society and other societies has been emphasized. In the first section, Messenger of Allah (s.a.v.) Mohammed's love of children, compassion towards them, love-based incentives and rewards, training methods, incentives and positive results he obtained while training adult companions are discussed. While applying these methods, the principles he adopted are mentioned. While making the ignorance society a civilized society, the methods applied by the Prophet Mohammed are emphasized. In the second section, while Prophet Mohammed was training the Companions, the reactions he showed to them against the wrong behaviors they made and the punishments he applied, the results of these punishments and examples of the methods of punishment against errors used in education throughout history are given. In the conclusion, the effects and the results of the incentive (encouragement) and punishment methods used in education system according to the Nabawi Sunnah have been discussed and these methods shed light on the education system of our day.

Benzer Tezler

  1. Ehl-i sünnet ve İbâdiyye'ye göre hadis –Ma'mer b. Râşid'in Câmi'i (Ö. 153/770) ve Rebî' b. Habîb'in Müsned'i (Ö. 171/788) örneği-

    The hadith according to ahlus sunnah and Ibadiya: Ma'mer b. Rashid and Rabi' b. Habib as examples

    SEREEN ALIA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Dinİstanbul Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BEKİR KUZUDİŞLİ

  2. التوسل بين التوحيد والشرك عند المتكممين

    Tevhid ve şirk açısından kelâmcılara göre tevessül (Tawassul, between tawheed and shirk as seen by scholars of kalam)

    MUHAMMED ELMUSTAFA

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2020

    DinVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN YILDIZ

  3. Hz. Peygamber'e yönelik emir ve nehiyler bağlamında Kur'an sünnet ilişkisi

    The relationship between Quran and sunnah in the context of the directed commands and prohibitions to the prophet

    ABUBAKER M. F. GHUDAYA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinMarmara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HASAN CİRİT

  4. Muhammed el-Gazzâlî'nin hadis ve sünnet'e yaklaşımı (Fıkıhçılara ve Hadisçilere göre Nebevi Sünnet adlı eseri özelinde)

    Muhammad al-Ghazali's approach to hadith and sunnah (Specific to his work titled Prophetic Sunnah according to Fiqhists and Hadithists)

    ÜMİT DEMİRTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    DinVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RAMAZAN ÖZMEN

  5. Nebevi sünnette psikoterapi

    Psychotherapy in prophetic sunnah

    BÜŞRA KARAKURT YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    DinKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NECMEDDİN ŞEKER