Antik Yunan demokrasisinden liberal demokrasiye siyasal katılım
Political participation from the Ancient Greek democracy to the liberal democracy
- Tez No: 655530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Antik Yunan demokrasisi, liberal demokrasi, demokrasi, siyasal katılma, Ancient Greek democracy, liberal democracy, democracy, political participation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
“Doğrudan demokrasi”olarak adlandırılan demokrasinin ilk formu Antik Yunan polislerinden biri olan Atina'da ortaya çıkmıştır. Tarihsel süreç içerisinde birçok kavram ve etken tarafından şekillenen demokrasi radikal dönüşümler geçirmiştir. Modern dönemlerde temsil sistemi ile uygulama imkânı bulan demokrasi liberalizm tarafından ileri sürülen ya da savunulan ilkeler ile şekillenmiştir. Demokrasi kavramının Antik Yunan'dan günümüze kadar süregelen bu değişimi ve dönüşümü bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda Locke, Mill, Montesquieu, Rousseau ve Tocqueville gibi düşünürlerin kuramları ve demokrasiye katkıları ele alınmıştır. Bu çalışmada, siyasal katılmanın Antik Yunan demokrasisinden başlayarak liberal demokrasiye değin uzanan değişimi ve gelişimi incelenerek demokrasi açısından önemini belirtmek amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında, -tartışmaya açık olmakla birlikte- liberal demokrasinin siyasal eşitlik anlayışı çerçevesinde siyasal katılmanın kapsamının genişlediği; teknolojinin gelişmesiyle de siyasal katılma biçimlerinin çeşitlendiği ve bu sayede de daha aktif ve yoğun bir siyasal katılma imkânının ortaya çıktığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The first form of democracy called“direct democracy”originated in Athens, one of the ancient Greek polis. The democracy that had undergone radical changes through the history shaped by many concepts and factors. In modern times, democracy, applying with the political representation, has been shaped by the principles of liberalism. These conceptual changes within the democracy from Ancient Greek to present day is the subject of this study. In this context, theories of thinkers such as Locke, Mill, Montesquieu, Rousseau and Tocqueville and their contributions to democracy were discussed along the text. In this study, it is aimed to indicate the importance of the political participation in terms of democracy by analyzing the changes and developments from Ancient Greek democracy to liberal democracy. For this purpose, it could be said that -although open to debate- the scope of political participation is extended within the framework of the political equality understanding of liberal democracy; the political participation forms are diversified by the development of technology and in this way, more active and intensive possibility of political participation has emerged.