Rus turistlerin gastronomi deneyimlerini araştırmaya yönelik bir çalışma: Antalya örneği
A study to research the experiences of Russian tourists in gastronomy: Antalya example
- Tez No: 655532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yerel Lezzetler, Yerel Lezzet Deneyimi, Destinasyon İmajı, Destinasyon Sadakati, Antalya, Rus Turistler, Local Flavors, Local Flavor Experience, Destination Image, Destination Loyalty, Antalya, Russian Tourists
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yeni tatlar keşfetmek ve yerel lezzetleri deneyimlemek amacıyla yapılan seyahatler turizmin çeşitlenmesiyle önemli düzeyde popülerlik kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, Antalya'yı ziyaret eden Rus turistlerin, yerel lezzet deneyimlerinin destinasyon imajına ve sadakatine etkisi incelenmiştir. Anket, yüz yüze görüşme yöntemi ve kolayda örnekleme tekniğine göre yüz yüze uygulanmıştır. 01 Haziran 2019'da başlayan anket uygulaması 01 Eylül 2019 tarihinde sona ermiştir. Anket uygulaması sonucunda 410 adet anket elde edilmiş, eksik ya da yanlış doldurulan anketler çıkartılmış ve 390 ankete ulaşılmıştır. Analizlerde betimleyici istatistiklerin yanı sıra açıklayıcı faktör analizlerinden de yararlanılmıştır. Araştırmada katılımcıların, destinasyon imajı, duyulara hitap, yerel yemeklerin bölgeye katkısı, destinasyon sadakati ve seyahat öncesi-sonrası algısı ölçülmüştür. Bununla birlikte yerel lezzetlerin Antalya'nın destinasyon imajı ve sadakati üzerine olumlu bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, Antalya'yı ziyaret eden Rus turistlerin yerel lezzet deneyimlerinin memnuniyet düzeylerinin destinasyona yönelik memnuniyetlerini arttırdığı ve destinasyon sadakati üzerinde olumlu etkiler sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traveling to discover new flavors and taste local dishes has gained significant popularity thanks to the diversification of tourism. In this thesis study, the effect of the local taste experiences of Russian tourists visiting Antalya on the destination image and loyalty was examined. The questionnaire was applied face to face according to the face to face interview method and convenience sampling technique. The survey application, which started on June 01, 2019, ended on September 01, 2019. As a result of the survey application, 410 questionnaires were obtained, incomplete or incorrectly filled questionnaires were removed and 390 questionnaires were reached. In the analyzes, explanatory factor analyzes were also used as well as descriptive statistics. Participants' destination image, appeal to the senses, contribution of local foods to the region, destination loyalty and pre-post travel perception were measured in the study. However, it has been determined that local flavors have a positive effect on the destination image and loyalty of Antalya. As a result, it has been determined that the satisfaction levels of the local taste experiences of the Russian tourists visiting Antalya increase their satisfaction towards the destination and have positive effects on the destination loyalty.