Investigation of the effect of core region endurance and functionality on dynamic balance in kick box and boxing sportsmen
Kick boks ve boks yapan sporcularda core bölgesi endurans ve fonksiyonelliğinin, dinamik denge üzerine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 655558
- Danışmanlar: PROF. DR. RASMİ MUAMMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kick box, Box, Core, Endurance
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Çalışmanın amacı; Kick boks ve Boks yapan sporcuların kor bölgesi endurans ve fonksiyonelliğinin, dinamik denge üzerine etkisinin nasıl olduğunu araştırmaktır. Bu çalışma şubat-haziran 2019 tarihleri arasında Ring Kahramanları spor klübünde yapıldı. Bu çalışmaya yaşları 18 ile 40 yaşları arasında değişen erkek, lisanslı olan 15 Kick boks 15 Boks olmak üzere 30 sporcu dahil edildi. Sporcuların bilgilerini daha detaylı bir şekilde öğrenebilmek ve çalışmamıza uygunluğunu tespit etmek adına demografik değerlendirme anketi uygulandı. Lateral kor kaslarının statik enduransının değerlendirilmesi amacıyla Side Bridge testi, gövde kaslarının dinamik enduransının değerlendirilmesi amacıyla Sits Ups testi ve Modifiye Push Up testi uygulandı. Denge ve duruş kontrolünü belirlemek amacıyla ise hem sağ hem de sol bacak için Star Excursion Balance testi yapıldı. Kick boks yapan sporcularda sadece Lateral Bridge tesinin sağ bacak Star Excursion Balance testi ile medial ve lateral yönde anlamlı ilişki olduğu görüldü. Bunun dışında kendi aralarında kor kaslarının statik enduransı ve gövde kaslarının dinamik enduransına bakıldığında aralarında hiçbir ilişkinin olmadığı görüldü. Bunun sonucunda sporcuların sağ tarafın sol tarafa göre daha baskın olduğu görülmektedir. Boks yapan sporcuların kendi aralarında kor kaslarının statik enduransı ve gövde kaslarının dinamik enduransına bakıldığında aralarında anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. Buna bağlı olarak Kick boks ve Boks yapan sporcuların lateral kor kaslarının statik enduransı ile dinamik dengeye bağlı olarak lateral ve medial yöne doğru uzanmasının ilişkili olduğu görüldü. Kick boks sporcularının sağ bacak gövde kaslarının dinamik denge ve duruş kontrolünün daha etkili olduğu bulunmuştur. Boks yapan sporcuların ise gövde kaslarının hem sağ bacak hemde sol bacak dinamik denge ve duruş kontrolünün daha etkili olduğu bulundu. Anahtar kelimeler : Kick boks, Boks, kor, Endurans
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of core endurance and functionality on dynamic balance of athletes doing kick boxing and boxing. This study was held between February and June 2019 at the Ring Heroes sports club. This study included 30 athletes, 15 of whom were licensed Kickboxing, 15 of whom were male, ranging in age from 18 to 40. In order to learn more about the athletes information and to determine their suitability for our study, a demographic assessment questionnaire was applied. Side Bridge Test was performed to evaluate the static endurance of the lateral Cor muscles, sit Ups test and modified Push up test were performed to evaluate the dynamic endurance of the trunk muscles. In order to determine balance and posture control, Star Excursion Balance test was performed for both right and left leg. Apart from this, looking at the static endurance of the ember muscles and the dynamic endurance of the ember muscles, it was seen that there was no relationship between them. As a result, the right side of athletes is more dominant than the left side. Looking at the static endurance of the ember muscles and the dynamic endurance of the ember muscles of the boxing athletes, it was seen that there was a significant relationship between them. Accordingly, Kick boxing and boxing athletes were found to be associated with the static endurance of the lateral Ember muscles and the extension of them to the lateral and medial direction due to dynamic balance. It has been found that dynamic balance and posture control of the right leg trunk muscles in Kick boxing athletes is more effective. In boxing athletes, both the right leg and the left leg of the torso muscles were found to be more effective in dynamic balance and posture control.