Siverek ilçesinde kan davalarının sosyo-ekonomik açıdan incelenmesi (1950-2017)
The socio-economic investigation of blood fued cases in Siverek district (1950-2017)
- Tez No: 655630
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kan Davası, Göç, Aşiret, Töre, Şanlıurfa, Siverek, Blood feud, Migration, Tribal, Şanlıurfa, Siverek
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Şüphesiz ki kan davaları önemli bir konu olarak ele alınması ve kan davalarının birbirinden farklı sebeplerden kaynaklı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Kan davalarının sosyo-ekonomik, siyasi, gelenek ve göreneklerden son olarak sosyal nedenlerden kaynaklı olarak bir bütün şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Toplumsal sorunlar içersinden önemli bir konuya sahip olan kan davası birçok insanı olumsuz yönde etkileyebilen farklı zamanlarda ve farklı toplumlarda oluşmasına birçok neden belirleyici olmuştur. Kan davaları birçok nedene bağlı olmakla birlikte çözümü için sadece yasal düzenlemeler değil, aynı zamanda toplumun bu yönde duyarlılığa ihtiyacı vardır. Bu araştırmanın konusu, Siverek ilçesinde kan davalarının toplumsal yapının adeta kangreni haline gelmiş olması onu zorunlu olarak bilimsel bir çalışma alanı haline getirmektedir. Nitekim kan davaları yüzünden insanlar yıllarca sosyal, ekonomik ve psikolojik tahribatlara maruz kalmışlardır. Bu durumun en büyük mağdurları da genel olarak çocuklar ve kadınlar olmuştur. Dolayısıyla, Siverek ilçesinde kan davalarının sosyo-ekonomik açıdan incelenmesi tezinin konusunu Siverek ilçesinde sebep-sonuç açısından kan davalarının mekansal ve zamansal açıdan incelenmesi oluşturmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'deki kan davalarının en çok vuku bulduğu yerlerin başında gelen Siverek ilçesindeki kan davaları üzerinden bu davaların sebepleri ve sonuçlarına odaklanarak, yıllardır ilçede süregelen bu töre ve geleneğe ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla çalışma kapsamında kan davasıyla ilişkili olan mahküm ve ailelerden oluşan 40 kişi ile sözkonusu davalarla ilgilenen biri savcı, ikisi hakim ve 27'si avukat olmak üzere 30 hukukçu olmak üzere toplam 70 kişiye yarı yapılandırılmış anket uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerden hareketle, kan davalarının hala ilçede devam etmesinde; bölgedeki sosyal ve ekonomik koşullar, eğitim durumu, gelenek ve göreneklere bağlılık ve aşiret sisteminin etkin olması nedenleri arasında olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that blood feuds should be seen as an important issu that should be evaluated for different reasons. Blood feuds need to be evaluated as a whole from socio-economic, political, customs and traditions, and finally from social reasons. The blood feud, which has an important issue among social problems, has been determinant for many reasons to occur at different times and in different societies that may adversely affect many people. Although blood feuds depend on many reasons, not only the legal regulations also the society needs sensitivity in this direction. The subject of this research is that blood feuds in Siverek district have become a gangrene of the social structure and this necessarily makes it a scientific field of study. As a matter of fact, due to blood feuds, people have been exposed to social, economic, and psychological damages for years. The biggest victims of this situation were children and women in general. Therefore, the subject of the thesis on the investigation of blood feuds in Siverek district is the spatial and temporary examination of blood feuds in Siverek district in terms of causes and effects. This study, by focusing on the cause and effects of feuds in Siverek, one of the places where these feuds occur mostly, aims to shed light on the traditions ongoing in the district for many years. For this purpose, a semi-structured questionnaire was applied to a total of 70 people, 40 of whom were convicts and families related to blood feud, and 30 jurists, one prosecutor, two judges and 27 lawyers. Based on the data obtained from the study, it was understood that blood feuds were still ongoing in the district; social and economic conditions in the region, educational status, adherence to traditions and the effective tribal system were among the reasons.