Truncus thyrocervicalis'in anatomik ve morfometrik özellikleri
Anatomical and morphometric features of Truncus Thyrocervicalis
- Tez No: 655653
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Truncus thyrocervicalis, arteria subclavia, morfometri, morfoloji, kadavra, Thyrocervical trunk, subclavian artery, morphometry, morphology, cadaver
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Literatür incelendiğinde, truncus thyrocervicalis ile ilgili çalışmaların çoğunlukla morfolojik değerlendirmeler olduğu görülmektedir. Bu sebeple çalışmamızda truncus thyrocervicalis'in morfolojisini ve ayrıntılı biçimde morfometrisini, ayrıca elde edilen sonuçların klinik açıdan ilişkilerini ortaya koymayı amaçladık. Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda bulunan 20 fikse kadavra üzerinde yapıldı. Morfolojik olarak incelediğimizde truncus thyrocervicalis ve dalları'nın 10 farklı tipi (A1, A2, A3, A4, A5, B2, B3, B4, C1, C2 tipleri) görüldü. Ölçülen morfometrik verilere ise tanımlayıcı istatistik uygulandı. Elde edilen veriler, hem sağ ve sol tarafa göre hem de cinsiyete göre analiz edildi. Sağ tarafta truncus thyrocervicalis'in orijin yerinin, sternum'un incisura jugularis'inden geçen vertikal eksene dik uzaklığı değerinin cinsiyete göre karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlemlendi (p=0,030). Diğer morfometrik değerler için taraflar ve cinsiyetler arasında anlamlı fark görülmedi. Truncus thyrocervicalis ve dallarının cerrahide flep uygulamalarında kullanılması veya girişimsel radyolojik uygulamalarda yol gösterici olması, truncus thyrocervicalis'in morfolojik ve morfometrik bilgilerine klinik tıp alanında oldukça ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
When the literature is examined, it is seen that studies on thyrocervical trunk are mostly morphological evaluations. For this reason, in our study, we aimed to reveal the morphology and morphometry of the thyrocervical trunk in detail, as well as the clinical relationships of the results obtained. This study was carried out on 20 fixed cadavers in the Department of Anatomy of Istanbul University Istanbul Medical Faculty. When we examined morphologically, 10 different types (A1, A2, A3, A4, A5, B2, B3, B4, C1, C2 types) of the thyrocervical trunk and its branches were seen. Descriptive statistics were applied to the measured morphometric data. The data obtained were analyzed according to both right and left side and gender. On the right side, a statistically significant difference was observed in the comparison of the vertical distance of the origin place of the thyrocervical trunk to the vertical axis passing through the jugular notch of sternum by gender (p = 0.030). For other morphometric values, there was no significant difference between sides and genders. The fact that the thyrocervical trunk and its branches are used in flap applications in surgery or guiding in interventional radiological applications show that the morphological and morphometric information of the thyrocervical trunk is highly needed in the field of clinical medicine.