Arteria thyroidea inferior ile nervus laryngeus recurrens ilişkisi ve tiroid cerrahisindeki önemi
The relationship between inferior thyroid artery and recurrent laryngeal nerve and its importance in thyroid surgery
- Tez No: 842024
- Danışmanlar: PROF. DR. METE ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Nervus laryngeus recurrens, Arteria thyroidea inferior, Zuckerkandl tüberkülü, Berry ligamenti, Tiroid cerrahisi, Recurrent laryngeal nerve, Inferior thyroid artery, Zuckerkandl tubercle, Berry's ligament, Thyroid surgery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tiroid cerrahisi çok sık yapılmakla birlikte önceleri yüksek morbidite ile ilişkilendirilmekteydi. Nervus laryngeus recurrens yaralanması, tiroidektominin önemli bir komplikasyonudur. Ancak bu komplikasyon, sinirin seyri boyunca bulunan önemli anatomik işaretlerin tanımlanmasıyla önlenebilmektedir. Nervus laryngeus recurrens, nervus vagus'un son somatomotor dalı olup musculus cricothyroideus dışındaki tüm intrinsik larynx kaslarını innerve eder ve plica vocalis'lerin altında yer alan larynx mukozasının duyusunu alır. Glandula tyhroidea'nın beslenmesinden sorumlu iki arterden biri olan arteria thyroidea inferior ise, arteria subclavia'nın birinci bölümünden kısa bir kütük şeklinde çıkan truncus thyrocervicalis'in en kalın dalıdır. Arteria thyroidea inferior seyri sırasında glandula thyroidea'nın iki kapsülü arasında nervus laryngeus recurrens'i çaprazlar. Bu bölgede yer alan başta nervus laryngeus recurrens ile arteria thyroidea inferior arasında olmak üzere; trakea, trakeoözofageal oluk, Berry ligamenti (BL) ve Zuckerkandl tüberkülü (ZT) arasındaki anatomik ilişkiler, tiroid cerrahisi açısından oldukça önem taşımaktadır. Çalışmamızda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı kadavra arşivinde bulunan %10 formalin ile fikse edilmiş boyun bölgesinde herhangi bir deformite bulunmayan 20 adet insan kadavrası kullanılarak belirlediğimiz ölçüm parametreleri doğrultusunda diseksiyonlar yapılmıştır. Diseksiyonlar sırasında n. laryngeus recurrens'in a. thyroidea inferior, trakea, trakeoözofageal oluk, Berry ligamenti ve Zuckerkandl tüberkülü ile ilişkileri değerlendirilerek; elde ettiğimiz fotoğraflarda, Image J programı üzerinden ölçümler gerçekleştirilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirilmiş ve literatürdeki veriler ile karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda yer alan tüm olguların, %18,4'ünde n. laryngeus recurrens a. thyroidea inferior'un anterior'unda, %28,9'inde a. thyroidea inferior'un posterior'unda ve %52,7'sinde a. thyroidea inferior'un dalları arasında izlenmiştir. Tüm olgularda, %75 oranında n. laryngeus recurrens ZT'nin posteromedial'inde, %25 oranında n. laryngeus recurrens ZT'nin anteromedial'inde yer almıştır. N. laryngeus recurrens olguların %50'sinde Berry ligamenti'nin yüzeyelinden, %40'ında derininden, %10'unda ligamenti delerek içinden geçmiştir. Yaptığımız çalışma ve literatürdeki veriler ışığında bölgedeki topografik anatomik ilişkilerin değişkenlik gösterdiği ve bu çeşitliliğin yapılan farklı araştırmalarla ortaya konabileceği sonucuna vardık. Çalışmamızın tiroid cerrahilerinde sık karşılan ve hayati önemi bulunan komplikasyonların önlenip güvenilir cerrahi alanların belirlenmesine katkıda bulunacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Thyroid surgery is a common procedure, but it was once associated with high morbidity. Injury to the recurrent laryngeal nerve is a significant complication of thyroidectomy. However, this complication can be prevented by identifying important anatomical landmarks along the course of the nerve. The recurrent laryngeal nerve, a somatomotor branch of the vagus nerve, innervates all intrinsic laryngeal muscles except the cricothyroid muscle and provides sensory innervation to the laryngeal mucosa located below the vocal cords. The inferior thyroid artery, one of the two arteries responsible for supplying the thyroid gland, is the thickest branch of the thyrocervical trunk, originating from the first part of the subclavian artery. The inferior thyroid artery crosses the recurrent laryngeal nerve between the two capsules of the thyroid gland. The anatomical relationships in this region, including the recurrent laryngeal nerve and the inferior thyroid artery, as well as the trachea, tracheoesophageal groove, Berry's ligament, and Zuckerkandl tubercle, are of great importance in thyroid surgery. In our study, dissections were performed using 20 human cadavers from the Ege University Faculty of Medicine Anatomy Department archive, fixed in 10% formalin, with no deformities in the neck region. During the dissections, we evaluated the relationships of the recurrent laryngeal nerve with the inferior thyroid artery, trachea, tracheoesophageal groove, Berry's ligament, and Zuckerkandl tubercle according to the measurement parameters we defined. Measurements were performed on the obtained photographs using the Image J program. The data were analyzed in the IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) statistical package program and compared with the data in the literature. In our study, in all cases, the recurrent laryngeal nerve was observed in 18.4% anterior to the inferior thyroid artery, 28.9% posterior to the inferior thyroid artery, and between the branches of the inferior thyroid artery in 52.7% of the cases. In all cases, the recurrent laryngeal nerve was located posteromedially in 75% and anteromedially in 25% of the cases concerning the Zuckerkandl tubercle. In 50% of the cases, the recurrent laryngeal nerve passed superficial to Berry's ligament, 40% passed deep to it, and 10% passed through the ligament. Based on our study and the data in the literature, we concluded that the topographic anatomical relationships in the region vary, and this diversity can be elucidated by different research studies. We believe that our study will contribute to the prevention of complications encountered in thyroid surgeries and the determination of safe surgical areas.