Realist perspektife göre Avrupa güvenliğinin kurulumunda AGSP-NATO karşılaştırılması
ESDP-NATO comparison in the establishment of European security according to realist perspective
- Tez No: 655739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ERKEM GÜLBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: NATO, Avrupa Birliği, Realizm, Soğuk Savaş, Güvenlik, NATO, European Union, Realism, Cold War, Security
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Avrupalı devletler hem iç savaşlardan hem de iki büyük dünya savaşından dolayı büyük zarar görmüştür. Hem girdikleri zararı temin etmek hem de Soğuk Savaşta savunmasız kalmamak için İkinci Dünya Savaşı sonrasında bütünleşme sürecine ihtiyaç duymuşlardır. Ancak üzerinde sürekli savaş yaşanan bir kıtanın hemen askeri ve siyasal bir bütünleşme sürecine girmesi çok mümkün gözükmemektedir. Bundan dolayı ekonomik bütünleşme sürecine giren Avrupalı devletler güvenliklerini ekonomik yetersizlikten dolayı NATO'ya teslim etmek durumunda kalmıştır. Soğuk Savaş boyunca NATO, Avrupa güvenliğinden sorumlu tek örgüt olmuştur. Soğuk Savaş sonrasında ise değişen uluslararası şartlar Avrupa Birliği'ni ortak güvenlik ve savunma politikası oluşturmaya itmiştir. NATO, AB'nin ortak güvenlik politikası oluşturma girişimleri karşısında endişe duymuştur. Bu bağlamda NATO ve Avrupa Birliği ilişkisi, uluslararası ilişkileri güç ve çıkar kavramları üzerinden inceleyen realizm teorisi kullanılarak incelenmiştir. Bizim bu tezde amacımız, AB'nin neden ortak güvenlik ve savunma politikasına ihtiyaç duyduğunu tartışmaktır. Amacımız NATO ile AB'nin rakip mi yoksa ortak mı olduğu sorusunu realist perspektife göre cevaplamaktır.
Özet (Çeviri)
European states have been seriously damaged due to both civil wars and two great world wars. This is the reason European states needed an integration process after the Second World War due to ensure the damage and protection against threats in the Cold War. In fact, it does not seem possible military and political integration immediately for European states which fighting many years. Therefore, the European states that have entered the process of economic integration had to hand over their security to NATO due to economic inability. During the cold war, NATO was the only organization which responsible for European security. After the Cold War, European Union tried to establish a common security and defence policy due to changing international conditions. NATO was concerned about the EU's attempts to establish a common security policy. Accordingly the relationship between NATO and the European Union has been studied using realism theory which examine international relations through the concepts of power and interest. Our aim in this thesis is to discuss why the EU needs a common security and defence policy. Our aim is to answer the question of whether NATO and the EU are rivals or partners from a realist perspective.