L-karnitin'in sıçan aşil tendon iyileşmesi üzerine etkisi
Effects of L-carnitine on rats achilles tendon healing
  1. Tez No: 655807
  2. Yazar: BURAK KUŞCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖKKEŞ BİLAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Achilles tendon, L-Carnitine, MMP, rat, tendon healing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Levokarnitin uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondri membranını geçişine yardımcı olmakla beraber, mitokondri içinde oksidasyon ve enerji üretiminde de görev alan trimetil eklenmiş bir aminoasittir. Biz bu çalışmamızda daha önce literatürde olmayan levokarnitinin aşil tendonun iyileşmesi üzerine etkisini gösteren bir çalışma yaparak, sık görülen travma sonucu oluşan aşil tendon rüptürünün cerrahi tedavi sonrası levokarnitinin tendon iyileşmesi üzerine etkilerini (biyokimyasal, histopatolojik, biyomekanik) araştırmayı amaçladık. Yöntem: Ağırlığı 350-400 gram olan, 40 adet Wistar-Albino cinsi ratlar randomize olarak sırasıyla her bir grupta 10 rat olacak şekilde, kontrol grubu, sham gurubu, SF verilen gurup ve L-karnitin verilen gruplar oluşturuldu. Kontrol gurubuna hiçbirşey yapılmadı. Diğer gruplarda ise standart oluşturulan aşil tendon rüptürleri standart primer sütüre edildi. Aşil tendon onarımı sonrası Sham grubuna birşey verilmedi, Serum Fizyolojik (SF) grubuna ise 1 hafta boyunca intraperitoneal SF verildi, LKarnitin grubuna da 1 hafta boyunca intraperitoneal L-Karnitin verildi. Her bir guruptaki hayvan 42 gün sonra imha edilerek aşil tendonları ve kanları alınarak biyomekanik, histopatolojik, biyokimyasal verileri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda histopatolojik ve biyokimyasal parametreler açısından anlamlı bir fark elde edilemedi. Biyomekanik olarak incelendiğinde young modülü açısından anlamlı bir fark ortaya çıkmadı. Gerilme dayanıklığı ( Tensil Strength ) incelendiğinde kontrol gurubuna göre L-Karnitin verilen grupta gerilme dayanıklılığının istatistiksel olarak arttığı gözükmektedir. Sham gurubu ile kıyaslandığında yine L-Karnitin verilen grupta gerilme dayanıklılığının istatistiksel olarak arttığı görülmektedir. SF verilen grup ile kıyaslandığında yine belirgin derecede L-Karnitin verilen grupta gerilme dayanıklılığının istatistiksel olarak arttığı gözükmektedir. Kontrol gurubu ile sham gurubu ve L-Karnitin verilen grup arasında maksimum kuvvet (Fm N) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmakla birlikte, sham grubu ile L-Karnitin verilen grupta maksimum kuvvet istatistiksel olarak daha fazla olarak ortaya konmuştur. Sham gurubu ile L-Karnitin verilen gruplar arasında ise L-Karnitin verilen grupta maksimum kuvvet istatistiksel olarak daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. SF verilen grup ile L-Karnitin verilen grup viii arasında L-Karnitin verilen grupta maksimum kuvvet istatistiksel olarak daha fazla olduğu görülmüştür. Sonuç: Yaptığımız çalışmada L-karnitin aşil tendon iyileşmesi üzerine etkisi; histopatolojik olarak anlamlı fark göstermemiştir. Biyokimyasal parametrelerde belli bir düşüş olmasına rağmen istatiksel fark ortaya konamamıştır. Örneklem büyüklüğü ile bu anlamlı farklılık ortaya çıkabilir. Biyomekanik olarak bakıldığında ise LKarnitin verilen grubun young modülü kontrol grubuna en yakın olan olmasına rağmen istatiksel farklılık gösterilememiştir. Gerilme dayanıklılığı ve maksimum kuvvet L-Karnitin verilen grupta daha yüksek olup istatiksel olarak anlamlıdır. Dolayısıyla L-karnitin aşil tendon iyileşmesi üzerine etkisi biymekanik olarak faydalı olabileceği sonucunu çıkarabiliriz. Anahtra Kelimeler: Aşil tendon, L-Karnitin, MMP, sıçan, tendon iyileşmesi,
Özet (Çeviri)
Objective: Levocarnitine is an aminoacid added with trimetyl, which helps longchain fatty acids to pass through the mitochondrial membrane, as well as in oxidation and energy production in the mitochondria. In this study, we aimed to investigate the effects ( biochemical, histopathological, biomechanical) of levocarnitine on tendon healing after surgical treatment of achillES tendon rupture which was not previously founda in the literature. Methods: 40 Wistar- Albino rats, weighing 350-400 grams, were randomly formed into control group, sham group, group given SF and L-carnitine group, respectively, with 10 rats in each group. Nothing was done to do control group. In the other groups, standardized primary suturing of standardized achilles tendon ruptures was performed. After the achilles tendon repair, nothing was given to the sham group, the Serum Phsiological (SF) group was given intraperitoneally foor 1 week, and LCarnitine group was given intraperiotneally for 1 week. The animals in each group were destroyed after 42 days and their achilles tendons and blood were taken their biochemical, histopathological and biomechanical data were analyzed. Results: In our study, no significant difference was found in terms of histopathological and biochemical parameters. When examined biomechanically, no significant difference was found in terms of young modulus. When Tensile Strenght is examined, it is seen that the tensile strenght is statistically increased in the group given L-Carnitine compared to the control group. When compared with the sham group, it is seen that tensile strenght of the group given L-Carnitine increased statistically. When compared to the group given SF, it is seen that the tensile strenght significantly increased in the group given L-Carnitine. Although there was a statistically significant difference between the control group and the sham group and the group given L-Carnitine in terms of Maximum Force, the Maximum power was statistically higher in the sham group and the group given L-Carnitine. Between the sham group and the groups that received L-Carnitine, it was found that the maximum force was statistically higher in the L-Carnitine group. It was observed that the x maximum strenght was statistically higher in the group given L-Carnitine between the group given SF and the group given L-Carnitine. Conclusion: The effect of L-carnitine on Achilles tendon healing in our study; histopathologically did not show a significant difference. Despite a certain decrease in biochemical parameters, no statistical difference could be revealed. This significant difference may arise with the sample size. In terms of biomechanics, although the young module of the group given L-Carnitine was the closest to the control group, no statistical difference was shown. Tensile strength and maximum strength were higher in the group given L-Carnitine and it was statistically significant. Therefore, we can conclude that the effect of L-carnitine on Achilles tendon healing may be biomechanically beneficial.