Askeri havacılıktaki bakım gereklilikleri ve ülkemizdeki durum
Maintenance requirements in military aviation and situation in our country
  1. Tez No: 655846
  2. Yazar: EYUP URSAVAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM TANGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri havacılık, Uçuşa elverişlilik, Bakım gereklilikleri, Uçak, Military aviation, Airworthiness, Maintenance requirements, Aircraft
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Havacılık sektöründe güvenlik herşeyden önce gelir. Sivil havacılık alanında güvenliği sağlamak için uluslararası otoriteler tarafından yayınlanan ve bütün dünya ülkelerinin uygulayabileceği uçuşa elverişlilik ile ilgili kurallar bulunurken askeri havacılık alanında tüm ülkeler tarafından uygulanabilecek küresel kurallar mevcut değildir. Uçakların sürekli uçuşa elverişliliğini korumak düzenli bakım ile sağlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, öncelikle uçuşa elverişlilik konusu açıklanmıştır. Askeri uçuşa elverişlilik ve dünya askeri havacılığındaki uçuşa elverişlilik kurumları incelenmiştir. Ülkemizdeki askeri havacılık alanında gerçekleştirilen üretim ve uçak bakımı konularında bilgi verilmiştir. Ülkemizin sivil havacılık mevzuatı EASA paralelinde geliştirildiğinden dolayı; askeri bakım kuruluşlarımızı uluslararası mevzuatlarla uyumlaştırmanın daha kolay sağlanabilmesi amacıyla Avrupa'daki askeri havacılık bakım gereklilikleri araştırılmıştır. Ülkemizde yetki karmaşasının ortadan kaldırılması, daha hızlı ve güvenilir kararlar alınabilmesi amacıyla gelişmiş ülkelerdeki gibi yetkin bir askeri havacılık otoritesinin kurulması gerekmektedir. Sivil-askeri iş birliğinin kolaylaşması, kaliteyi arttırma ve uluslararası tanınırlık için askeri uçak bakım organizasyonlarımızı EMAR-145 ile uyumlu hale getirmenin faydalı olacağı düşünülmektedir. Uyumlaştırmaya ilk olarak eksiklerimizin bulunduğu EMAR 145.A.30 Personel Gereksinimleri'ni yerine getirerek daha hızlı yol alınabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Safety comes first in the aviation industry. While there are rules on airworthiness that can be applied by all countries of the world and published by international authorities to ensure security in the field of civil aviation, there are no global rules that can be applied by all countries in the field of military aviation. Maintaining the continuous airworthiness of the aircraft is provided by regular maintenance. In this thesis, first of all, the airworthiness issue was explained. Military airworthiness and airworthiness institutions in world military aviation have been examined. Information was given on the production and maintenance of aircraft in the field of military aviation in our country. Since our country's civil aviation legislation has been developed in parallel with EASA; military aviation maintenance requirements in Europe have been investigated in order to make it easier to harmonize our military maintenance organizations with international regulations. It is necessary to establish a competent military aviation authority like in developed countries in order to eliminate the confusion of authority and to make faster and more reliable decisions in our country. It is considered beneficial to align our military aircraft maintenance organizations with EMAR-145 for facilitating civil-military cooperation, increasing quality and international recognition. It is anticipated that first of all, we can proceed faster to harmonization by fulfilling the EMAR 145.A.30 Personnel Requirements, which we have deficiencies.