Ritüelden sahneye: Şamanizmin tiyatroya yansımaları ve Güngör Dilmen'in Bağdat Hatun oyunundaki Kam karakterinin Şaman ritüelleri kullanılarak sahnelenmesi
From ritual to stage: Reflections of Shamanism on theater and performing the Kam character in Gungor Dilmen's Bagdat Hatun by using Shaman rituals
  1. Tez No: 655893
  2. Yazar: ELİF VERİT
  3. Danışmanlar: DR. ULUÇ ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şamanizm, Bağdat Hatun, Güngör Dilmen, Kam, Shamanism, Bagdat Hatun, Gungor Dilmen, Kam
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezin ilk bölümünde, Güngör Dilmen'in Bağdat Hatun adlı oyunu incelenmiştir. Güngör Dilmen'in hayatı ve eserleri ile ilgili bilgi verilmiştir. Oyun sahnelere ayrılarak özeti yazılmış, önemli karakterleri analiz edilmiştir. Tezin ikinci bölümünde şamanizm ve şamanizmin tiyatroya yansımaları araştırılmıştır. Tezin son kısmında, Bağdat Hatun adlı oyunun sahnelenme süreci ile ilgili bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of this thesis, Güngör Dilmen's play Bağdat Hatun was examined. Information about the life and works of Güngör Dilmen is given. The play was divided into scenes, the summary was written, the key characters were analyzed. In the second part of the thesis, the reflections of shamanism and shamanism to the theater are investigated. In the last part of the thesis, information is given about the staging process of the play titled Bagdat Hatun.