Metin dilbilimi açısından Kemal Tahir'in Kurt Kanunu adlı romanının incelenmesi
Examination of the novel Kemal Tahir's Kurt Kanunu in terms of text linguistics
  1. Tez No: 655951
  2. Yazar: MUHAMMET BAŞOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİMET KARA KÜTÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kemal Tahir, Kurt Kanunu, Metin Dilbilim, Bağdaşıklık, Gönderim, Kemal Tahir, Kurt Kanunu, Text Linguistics, Coherence, Submission
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Dil, herhangi bir toplumun, milletin fertleri arasında iletişimi sağlayan araçtır. Türk Dil Kurumu; sözlükte dili“insanların düşündüklerini ve duygularını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban”biçiminde açıklar. Dil; düşünceyle, toplumla, kültürle ilişkilidir. Dil, sembollerden oluşan bir sistem bir anlaşma aracıdır. Dil, yaşayan bir varlık olduğu için sürekli değişim ve gelişim gösteren bir canlıdır. Başlangıçta dilbilim başlığı altında toplanan dil çalışmaları, zamanla farklı alanlarda gelişim göstermiştir. Bu alanlardan biri metin dilbilimidir. Metin dilbilimi bir metnin bütünlüğünü, birliğini yaratan bağlantıları ve tutarlılıkları inceler. Metin dilbilime göre incelenecek eser, Yaşar Kemal'in kaleme aldığı“Kurt Kanunu”adlı romanıdır. Bu eser iki bölümde incelenecektir. Romanın birinci bölümünü bağdaşıklık, oluşturucu ögenin yinelenmesi, gönderim, eksiltili yapılar, örtük anlatım, tümceler arası bağıntı ögeleri metni ayıran belirticiler oluştururken ikinci bölümünü ise metnin tonları oluşturacaktır. Ele alının bu alt başlıklar metin dilbilimle ilgili bilgi vermektedir. Bu çalışmada bilhassa gönderim kısmı ağırlıklı olup burada da adılların varlığı dikkat çekmektedir. Bu eser incelenirken Doğan Günay'ın“Metin Bilgisi”kitabı temel alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Language is a means of communication between members of any society and nation. Turkish Language Society; In the dictionary, he explains the language in the form of“the agreement, language, demon people make with words or signs to express their thoughts and feelings”. Tongue; it is related to thought, society and culture. Language, a system of symbols, is a means of negotiation. Since language is a living being, it is a creature that constantly changes and develops. Language studies, which were initially gathered under the title of linguistics, have developed in different areas over time. One of these areas is text linguistics. Textual linguistics examines the connections and consistencies that create the integrity, unity of a text. The work to be analyzed according to text linguistics is the novel“Kurt Kanunu”by Yaşar Kemal. This work will be analyzed in two parts. The first part of the novel will consist of coherence, repetition of the constituent element, reference, elliptical structures, implicit expression, inter-sentence correlation elements, while the second part will be the tones of the text. These sub-headings under discussion provide information on text linguistics. In this study, especially the reference part is predominant, and the presence of pronouns here also draws attention. While analyzing this work, Doğan Günay's“Text Information”book was taken as basis.